VEM SKALL VAKTA VÄKTARNA EGENTLIGEN


Hej

-Här kommer foliehattarnas foliehätta, Ukranias Verka.

Idag vill jag berätta lite om hur kontrollorgan för teleavslyssning fungerar i Canada. Och jag tror det är dags att medvetna och engagerade medborgare försöker sätta sig in i hur det fungerar i omvärlden.

Det går att utöka kontrollen för integritetsfrågor för riksdagen och jag håller på att sätta mig in i ett mastigt betänkande ang dessa frågor.

Tro mig jag skulle inte bli förvånad om något liknande Canadas system nu kommer inrättas i Sverige.

Det är tyst kring frågorna nu, men jag har för mig att man ville inrätta ett fristående instans som hanterar sådana kontroll och tillsynsfrågor för den svenska säkerhetspolisen samt vi har FUN, försvarets Underrättelsenämd. Det är min förhoppning att allt prat om transpararens inte tillåts stanna vid att bli ett retoriskt begrepp.

I SOU :2002:95 Finns ett spännande kapitel som heter Hemliga tjänster och det öppna samhället. Där diskuteras kontrollproblemen om hur väktarna skall vaktas ur ett internationellt perspektiv. Kanada har ett kontroll och tillsynssystem som är ovanligt avancerat.

I Landet råder ministerstyre. Ministern betraktas som ansvarig, inte bara för den övergripande styrningen inom sitt politikområde utan även för förvaltningsorganens handläggning i enskilda fall.. Säkerhetstjänsten faller under justitieministerns område.

Gällande lagstiftning säger därför att chefen för Canadian Security Intelligence Service CSIS regelmässigt skall konsultera statssekreteraren på Jutitiedepartementet och inhämta särskilda instruktioner vad gäller policyfrågor samt handläggningen av känslig natur (lustgarten 1997:67)

Denna styrning understöds av en särskild avdelning där ett antal personer på heltid ägnar sig åt jämförelsevis konkreta och operativa säkerhetsfrågor kring teleavlyssning och brevkontroll Kontakterna mellan Jutitiedepartementet och CSISsköts av en Inspector General, IG.Inspector General-ämbetet, har till uppgift att hålla Justitieministern underättad om hur Säkerhetstjänsten faktiskt bedriver sin verksamhet och i vilken utsträckning den följer sina direktiv. Chefen utses av regeringen.

På parlamentsnivå finns något som är betecknat The Secret Intelligence Review Commitee SIRC och det är detta inslag som väckt uppmärksamhet internationellt .

 

SIRC fungerar på två sätt. För det första genomförs en fortlöpande kontroll av att Säkerhetstjänsten följer de stadgar som satts upp följer verksamheten. Samt att SIRC utgör en klagomur dit alla medborgare kan använda sig om de uppfattar sig vara illa behandlade av säkerhetstjänsten. (Brodeur 1997:91)

I Sverige har vi nyligen inrättat s.k ombudsmän som skall se till att överskottsinformationen inte används till men för den enskilde medborgaren. Det räcker inte! Dessa ombudsmän har ingen oberoende formell möjligheter att fatta beslut, utan har en rådgivande funktion och lyder under Justitiedepartementet.

SIRCs kontroll överlämnas årligen till Parlamentet och varken Justitieministern eller Regeringen har någon rätt att påverka rapportens innehåll.

SIRC har rätt att få tillgång till allt material som berör säkerhetstjänsten och det gäller inte som finns inom själva säkerhetstjänsten utan även utredningar och uppgifter som finns inom Regeringsorganet Inspector General.

Källa:forskarrapporter till säkerhetstjänstkommisionen SOU 2002:95)

Innerligt Tindra-Annette

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: