HAR VALIDERINGS DISKUSSIONEN TYSTNAT?-VARNING FÖR KLYCHBINGO

https://i1.wp.com/www.tindra66.sprayblog.se/upload/annette%202.jpg

Hej

Jag undrar varför det är så märkligt tyst kring ”valideringsfrågorna”

2004 tillsattes valideringsdeligationen av regeringen men det har varit märkvärdigt tyst kring dessa frågor sedan dess. Varför?

I en liberal dagstidning DN skrev man 6 juli i fjol om valideringsfrågor kring det som kallas arbetskraftinvandring. Rubriken är Centern ville skapa green card för invandrare. Och som ett syfte att öka integrationen i den bemärkelsen, att de med utländsk bakgrund samt flyktingar skall integreras snabbare i samhället. Men integration måste väl även betyda att vi införlivar alla de människor som inte har den ”turen” att vara självförsörjande.

Validering kan även användas till, att erkänna den dolda kunskap/kompetens hos långtidsarbetslösa/långtidssjukskrivna samt människor med dolda funktionshinder besitter.

Ingenstans tas denna fråga upp till reflektion och eftertanke. Den sista artikeln jag kan hitta där vår nuvarande statsminister, Fredrik Reinfeldt samtalar med intressenter kring dessa frågor är från Almedalen 5-9 juli 2005. Nu skall tydligen Alliansen ut på fisketur igen och samtala med några som haft lyckan att få ett eftertraktat nystartsjobb.

Jag tycker personligen det vore bättre att Alliansen ”fiskar” efter bekräftelse hos dem som fortfarande inte befinner sig i ett s.k. innanförskap. Det kanske vore en fin politisk strategi eller taktik, som kan möjliggöra för Alliansändorna att få sitta och regera på påfågeltronen i folkviljans palats en mandatperiod till!

Det måste väl ändå ligga i regeringens/statsmakternas och medias intresse att föra dialog om dessa frågor öppet, kontinuerligt och med oss outsiderintressenter. Tillsätt ett intressentråd snarast där även den grupp som oftast marginaliseras ingår. Jag är så trött på att alla beslut skall tas över huvudet på oss outsiders. Men jag kanske är ensam att tycka så.

Med intressenter menar jag i det här fallet de långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna. I media fokuseras det allt för ofta på intressenter som AMS, Länsarbetsnämnder, försäkringskassor och ”coachande” arbetsförmedlare. Eller så tillsätts ytterligare en kostsam utredning av elitintressenterna (de som får spela med i laget s.k. insiders)

Frågan kanske inte är kontroversiell. Men den är viktig för oss som är eller har varit långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna. Och i synnerhet viktig för dem med funktionshinder av varierande grad

Vad innebär då validering

Det här har jag hämtat från wikipedia:

Validering används även för att bana väg till anställning, till exempel för personer som har yrkeskunskaper från andra länder men saknar svenska utbildningsbevis och erfarenhet från svensk arbetsmarknad. Slutligen kan validering användas som ett redskap för att utveckla arbetsorganisationer och produktionsprocesser genom att inventera och bättre tillvarata de reella kompetenser som finns inom en befintlig personalgrupp.

Validering präglas av processens öppna, utforskande och bekräftande karaktär, till skillnad från yrkestester och särskild prövning som inriktas på att avslöja avvikelser från ett i förväg preciserat kunskapsinnehåll (Källa wikipedia/validering)

Validerings utifrån bemärkelsen att synliggöra kompetens och lärdomar och erfarenheter av det som nonchalant kallas utanförskapet, borde vara ett viktigt led i den arbetsmarknadspolitik som genomförs nu av Alliansen.

Det är viktigt att inte stirra sig blind på att bekräftelse av kompetens inte bara är ett redskap i syfte att anpassa utbildningar och genomföra arbetsplatsträning. Men man kanske tycker det är roligt att spela ”klychbingo” (Begrepp lånat från Mats Alvesson Tomhetens triumf)

Det är faktiskt så att de som går hemma faktiskt kan en hel del utan att arbetstränas eller utbildningsstimuleras i den ekonomiska tillväxtens tecken. De är faktiskt även de professionella aktörer!

Validering/bekräftelse av kunnande och kompetens och individuella förmågor, är ett bra redskap att förhindra diskriminering pga. ja just det långtidsarbetslöshet och långtidssjukskrivning, samt dolda funktionshinder.

Vi måste gemensamt fortsätta bekräfta, att denna kategori av människor faktiskt bör få tillgodoräkna sig den tid de gått hemma utan sysselsättning. Och jag tror att även det kan vara kompetensutvecklande om man använder den arbetsfria tiden på ett bra sätt.

Det synsättet kommer alldeles för sällan fram i den offentliga diskursen, Tyvärr!

Innerligt Tindra-Annette

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: