UTANFÖRSKAP ÄR ETT FOLKHÄLSOPROBLEM

Hej

Jag hoppas ni haft en fantastisk helg.. härligt med solen som skiner på oss.

Men jag antar att det finns somliga av oss som inte kan njuta i lika hög grad. Och det är alla dem som klichemässigt ingår i det mantra som de folkvalda väljer att kalla utanförskap. Som ni vet så får man ett oehört stort antal träffar då man googlar ordet. Och ni vet oxå att jag är djävligt trött på hur våra folkvalda ouppmärksamt använder begreppet.

Det som media tillsammans med politiker kallar Utanförskap är även ett allvarligt folhälsoproblem och kan inte endast kommas åt med att man sätter press på den arbetssökanden. Och jag finner det anmärkningsvärt att ingen mer än jag reagerar på den negativa människosyn som man vidmakthåller med användandet av uttrycket.

Jag vet inte om det är  våra mediaspindoktors exempelvis herr Paul Ronge och andra mediacoacher som annamat ordet och integrerat det i ALLA våra folkvaldas vokuabulär.

Och eftersom människan är ett flockdjur så om en känd person använder uttrycket så följer andra efter. Det är nu dags att han och dessa andra PR coacher avprogrammerar alla de folkvalda som gått i i någon mediaträning.

Tycker inte ni att det är anmärkningsvärt att denna diskriminering av människor får fortgå trots de lagar som finns. Ta Diskrimineringslagen arbetsmiljölagen. Har de som lever längst ut från arbetsmarknaden god arbetsmiljö då de skall söka arbete, då de ibland får träffa inkompetenta handläggare som är i total avsaknad av empati och för-förståelse om de marginaliserade gruppernas livsvillkor. Och det här gäller socialtjänsten arbetsförmedlingen och försäkringskassan. Det är de som är de övriga problemägarna som jag åsyftar då jag skrivit om det här.

Jag påminner er om det igen då..och i synnerhet de socialistiska folkvaldas mediacoach Paul Ronge men även alliansen bör hitta ett annat uttryck.

Fancy Dancing är ett begrepp jag lånat från boxningen dvs man skuggboxas för att ge åskådarna upplevelsen att man boxas men det är egentligen ren estetik. Motståndarna dansar runt i ringen men de slåss inte í egentlig mening. Fuzzy logics, i bemärkelsen ”luddig logik” är lånat från matematiken och sånggruppen Dizzy tunes får symbolisera den diskurs som pågår i samhället och bland våra folkvalda. Dvs. med vilka songlines de väljer att övertyga mig som medborgare.

Utanförskap är ett sådant Fuzzy logicskoncept. Utanförskapet i min värld relaterar till ensamhet, övergivenhet och jag upplever inte att de som befinner sig i något av våra socialförsäkrings system är i utanförskap tvärtom. Det är en stor grupp människor som ingår i en annan del av vårt samhällssystem men de är fortfarande enheter av en sammanhängande helhet.

Hemlösa kan sägas vara en grupp som är i utanförskap om de inte emmottar pension socialbidrag eller arbetslöshetsunderstöd. Men de är också delar i en sammanhängande helhet.

OutLaws, laglösa inom den organiserade brottsligheten kan sägas stå utanför samhällets struktur eller konstruktion men även den konstellationen eller grupperingen av individer är en delar i en sammanhängande helhet…

Socialförsäkringsbidragstagare står utanför arbetsmarknaden men är fortfarande en del i en sammanhängande helhet.

Innerligt Tindra-Annette

Annonser

2 Responses to UTANFÖRSKAP ÄR ETT FOLKHÄLSOPROBLEM

 1. Larz Gustafsson skriver:

  Det finns ett psykosocialt och andligt utanförskap som jag själv har valt och som jag trivs alldeles utmärkt med.

  Faktum är att jag också känner till en s k uteliggare som själv valt att leva så genom att vägra ta emot hjälp från soc.
  Istället tigger han av förbipasserande och skäller ut och trakasserar dem som vägrar att ge honom pengar.

 2. Precis Lasse så jag tycker att begreppet används lite för slappt. Det blir gärna så då det inte reflekteras över i vilket sammanhang begreppet används. Vilket då innebär att ”pratet” som våra beslutsfatttare blir en sorts illusionsnummerr för att använda Mats Alvessons begrepp

  Nu har jag inget emot Paul Ronge för han är oerhört duktig på det han gör men begreppet utanförskap har bankats in som man slår med en slägga med ”hammarmodellen”

  Det finns andra kommunikativa modeller som ex filter och brus kortfattat det som förvanskas i det sagda ex bristande tillit och misstänksamhet. Samt barriärmodellen dvs vi måste ta oss igenom en mur av ex andra försvarsmekanismer som annan kultur för att förstå varandra.

  -och vore det inte för de s.k marginaliserade grupperna så skulle delar av den offentliga sektorn få slå igen eftersom dessa människor sysselsätter många människor så att de får sin lön och utkomst. Det är det jag vill belysa med detta inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: