HYCKLERIET SKAPAR EN AUTONOMIKOLLAPS

https://i0.wp.com/www.tindra66.sprayblog.se/upload/me%20in%20da%20sofa.jpg

Hej

Hur har ni det i värmen. Jag hoppas ni njuter lika mycket som det jag gör.

Autonomikollaps det ordet fick jag av en bekant och jag tyckte det ordet är ganska talande för hur samhället ser ut i dag.

På en mängd olika nivåer så talas det om delaktighet bemyndigande det som så fint kallas empowerment.

På en mängd olika nivåer så talas det om delaktighet och bemyndigande, det som så fint kallas empowerment. Men när man som individ väljer att agera som en proffessionell aktör och handlar i enlighet med det. Då motarbetas man. Det verkar som det finns en inbyggd hyckleri i vissa strukturer eller kanske till och med inom olika organsiations-kulturer.

Vi som medborgare och medarbetare förväntas vara engagerade och komma med egna intiativ. Men har ledare förtroende eller tillit för de som visar sin delaktighet.

Jag tänker citera lite ur en rapport som heter Partnerskapande ledning. Som jag oxå tycker ni skall läsa . Den kommer från samarbetsdynamik och är författad av Bengt Åke Wennberg

När någon uttrycker värderingar, åsikter och ambitioner som inte återspeglas i det egna handlandet brukar detta kallas för hyckleri. Hyckleri kallas det också när man handlar på ett sätt som inte återspeglas i de resonemang man för, de överenskommelser man gör och de beslut man fattar.

Vi kan förstå hyckleri som en skillnad mellan övergripande resonemang och en konkret handling. Hyckleri uppstår när dessa inte är kongruenta. Det vill säga när det man gör i det enskilda fallet inte stämmer med de örvergripande resonemang man för och de värderingar man hävdar. Enligt den gamla ledningsfilosofin skulle medarbetarna utföra vad ledningen bestämde.När ledningen direkt kunde kontrollera vad som gjordes kunde den också vara ansvarig för att det fanns en kongruens mellan analyser, beslut och handling. Det kan man inte i dag. I dag tvingas man som ledning att erbjuda enheter och självständiga medarbetare ett stort handlingsutrymme.

I dag måste man ta hänsyn till konsekvenserna av enskilda ingrepp och inte bara lita till att det i ”medeltal” blir bra. De värderingar, ambitioner och åsikter som man uttrycker centralt kommer därför inte alltid att kunna återspeglas i de enskilda åtgärder som bestäms av de enskilda professionella aktörernas bedömning av situationen.

Det finns således inte i dag, som det var förr, en linjär orsaksrelation mellan ledningens beslut, åtgärder och vad som görs i verksamheten. Det ena leder inte till det andra. Vidhåller man resonemang där ledningen blir ansvarig för att kontrollera utfallet kommer därför ledningens utsagor regelmässigt att uppfattas som hyckleri.Läs hela rapporten här
gå in under publikationer så finns hela rapporten där under titeln ”Partnerskapande ledning
Ha det gott i solen nu så hörs vi i mitten på veckan.

Ha det gott i solen nu så hörs vi i mitten på veckan.
Tindra-Annette,
what a fool belives  is up to you!

Listen and learn from my house guru;)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: