URHOLKNINGEN AV MAKTENS MORALKODER= NEGATIV MORALSOCIALISATION

 

SAH262-mesh

 

Hej.

Jag skrev tidigare om att jag tycker det är förskräckligt att man inom vissa sfärer i maktens boningar verkar ha en egen outtalad agenda om hur man får bete sig. Och allt för ofta följer inte dessa de skrivna dokumenten som upprättas.

Vad finns det för mening med att skriva policydokument och etiska koder när de ändå inte efterlevs. Är det då så konstigt att det övriga samhället ser ut som det ser ut.

Om inte figuranterna inom maktens sammanslutningar förstår att deras beteenden är vägledande för den övriga befolkningen. Om inte statens egna utförare påvisar ett bättre agerande så urholkas moral och etikbegreppen. Det är det vi nu på åskådarplats bevittnar inom sverige men oxå ute i den övriga världen.

Moralkoder inom statsförvaltningen verkar vara utformade så att de är anpassade efter de människor som utför makten istället för individerna i nationen samt nationens behov som helhet. De verkar i varje fall inte finnas något ömsesidigighet gentemot statens representanter eller andra maktutförare om hur de skall uppföra sig, kontra hur allmänheten skall uppföra sig. Hur efterlevs den explicita moralideologin egentligen?

Om inte de här spelpjäserna på maktens spelplan börjar förstå att tveksamma eller dolda handlingsmönster utgör en fara som påverkar samhällssystemen och dess kulturella normer i övrigt, då blir jag mycket orolig.

Maktaktörernas sätt att hantera sin personliga eller sin instutionella makt är beteendeguider för det övriga samhällets institutioner och männsiskor som verkar inom och utanför organsiationerna. En sorts moralsocialisation, urholkas den så urholkas självklart resten av samhällets moral. Som så ofta så kan man alltså finna inslag hegemoni i denna typ av utförande.

Läs en uppsats om kriminalvården som heter Säkerhet som hegemoni en kritisk diskursanalys av den politiska debatten i samband med de uppmärksammade rymningarna från kriminalvården 2004 här

Avslutar med ett citat från Dag Hammarskjöld

Folken avvaktar med iver och ängslan ett ledarskap som skall föra dem ur den nuvarande mardrömmen..

 

Hoppas Ni får en intressant dag.

Tindra-Annette

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: