ATT BLI MEDVETEN OM RISK OCH UTVECKLA RISKKOMPETENS

 

Mycket osäker..

Mycket osäker..

Jag skrev förut att jag skulle försöka skriva lite om riskintelligens kontra riskkompetens

Ni vet att jag reagerar på utvecklingen av kontrollsamhället och den metodik som börjar framträda. Man börjar i allt större utsträckning anlita olika säkerhetsföretag, eller utvecklar metodik för att komma åt riskelement

Det är oerhört motiverat att i vissa fall göra rimlighetskattningar, av vad som kan tänkas vara hot, säkerhetsrisk, fara eller endast en störning. Men myndigheter företag i samhället bör inte missbruka metoden.

Ofta försöker man komma tillrätta med riskelement med någon form av statistisk sannoliktshetsanalys. D.v.s. sannolikheten hög eller låg. Ni som arbetat med projekt känner säkert till en teknik som heter Minirisk eller SWOT.

Vad är en Risk egentligen och hur kan vi försöka att eliminera ovisshetens skadeverkningar.

För att kunna göra den bedömningen så måste en individ eller en organisation ha ett visst mått av riskkompetens. D.v.s. för att kunna förstå vad som innebär en risk och osäkerhet.

System/strukturer ihop med individen själv behöver riskinsikt för kunna vidta de åtgärder som behövs för att lösa eller ännu hellre förebygga risk eller osäkerhetsproblem.

Riskintelligens kan sägas vara det som kännetecknar en organisations eller en strukturs benägenhet att med kunskap + kompetens och inbyggda strukturer och kontrollsystem möjliggör motmedel mot en trolig fara då den uppstår. Men man bör akta sig för att kränka mänskliga värden allt för mycket. Misstro har ett högt ett pris och jag tror personligen att tillit kostar mindre. Och vi behöver även utveckla risketiken.

Det jag personligen vänder mig emot är att vi varelser ofta har en idé om att man kan komma åt eventuella skadeverkningar, genom att utesluta och sortera bort människor som statistiskt uppvisar en riskprofil, risksociogram. Det som framkommer bekräftar oftast att individen troligen och möjligen kommer att uppvisa ett för organisationen riskfyllt skadebeteende.

Risk och osäkerhetssammanhang är invecklade och komplexa till sin natur och kräver många olika typer av insikter (vetenskaper) för att kunna förstås och utläsas.

För mig förefaller det som om säkerhetsföretag lyckas i sin marknadsföring med att hjälpa till med att fastställa ett troligt riskbeteende. Men det sker oftast på bekostnad av mänskliga värden och då även inbegripet viktiga samhällsvärden. Graden av riskbedömmarens tillförlitlighet är oxå avgörande..

Tänk på Akilles han blev osårbar överallt utom i hälen då han doppades i floden styx. Men när han spelade med Ajax så höll han medvetet hälen dold. Han var medveten om risken.

Vi måste också sluta göra de med brokig och fläckig bakgrund till nyttiga idioter för att säkerhetsföretag skall överleva i en allt hårdare konkurrens..

 Anita Baker- what ever it takes

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: