LITE FOLIEHATTSNYTT JAG PÅMINNER OM ETT GAMMALT INLÄGG

 

THOMAS BODSTRÖM ALLIANSBUGGAR OCH EUPOLIS GÖR ÖVERHÖRNING

Då har alliansen och buggexperten Thomas Bodström bänt igenom buggförslaget och på tal om det så skulle jag vilja lägga in en blänkare.

Det här var väl en kompromisspolitik som hette duga. Igår ville inte Thomas Guldlock Bodström förhandla med försvarsminister Mikael Odenberg om FRA lagen. Det kan alltså liknas med lite Bugg och Pejling av icke registrerad mobiltelefon mot en FRA proposition.

Det är något som är vingligt i mediabruset och jag vill göra er uppsåtligen införstådda om att medlyssning på svenska och även utländska medborgare har skett sedan 1 juli, 2005.

Det finns nämligen en lag som heter Prop 2004/05 :144 Internationell rättslig hjälp i brottsmål. Med hjälp av denna lag får polis allltså lyssna in på utländska medborgares samtal i sverige och hjälpa kollegor utomlands.

Och på samma sätt får alltså då svensk polis hjälp med överhörningen av svenska medborgares samtal ifrån polis i EU om de befinner sig på annan ort.

Glöm sedan inte att en undercover agent kan ta anställning på ett advokatkontor eller en tidningsredaktion. Och gud nåde den journalist som av en sinkadus skulle ramla över något top secret dokument. Då kan denne oaktsamma individ beläggas med något som heter grov obehörig befattning av hemlig uppgift. Och riskera att få sina telefonsamtal avlyssnade och inspelade utan att det finns en konkret brottsmisstanke.

Och märkväl det finns något som heter ” om det med hänsyn till omständigheterna finns anledning att anta att någon person kommer att utöva brottslig verksamhet”. Då får polisen filma och lyssna.

Tänk om den här reportern lider av en allvarlig psykisk störning, typ borderline eller något annat härligt, då har den hemliga polisen även rätt att få ta del av sekretessbelagda uppgifter hos cognitionsteknikers patientjournal. Sedan så kan ju denne reporter då enligt panoptikonska principer följas på allehanda sätt.

Micael Foucault myntade begreppet Panoptikon i sin bok om övervakning och straff och det går i korthet ut på att i kontrollsamhället är så makten så fullkomlig att den inte behöver utövas. Brottslingen straffar sig själv innan brottet begås och dåren håller sig lugn, just därför att de vet att de är övervakade av det osynliga argusögat.

Kommer ni håg 1998 i Kevin fallet då avlyssnade polisen i Arvika och Rolf Sandberg två misstänkta pojkar i tre veckors tid. Och då måste vi komma ihåg att antalet tvångsmedel som står till buds för ungdomar under 15 år är tre stycken och det är inte telefonavlyssning. Nu får vi ju hoppas att lagstiftarna tagit med det här i de nya buggförslagen eller så gör man inte det för att man kanske tror att illvilliga krafter använder små barn att samtala i telefon om uschliga saker.

Pojkarna fick skadestånd och Rolf Sandberg ganska skarp JO kritik,

MINERVA HÄLSNINAR OCH TREVLIG HELG
-INGEN GULDLOCK I SIKTE PÅ BUGGEN!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: