MAKTEN TYSTAR MED SVEPSKÄL SOM BENÄMNS, RÄTTSHAVERIST

Microfiche te salu, allt annat är bränt 2-3ggr. Box66 1miljard

Det pågår ett omfattande tystande i vårt samhälle. Gärna under förespeglingen att den som på något sätt skulle vilja få rätt mot en myndighet eller rättsapparat då skulle vara en rättshaverist. Dvs en som vill ha rätt och är besatt av detta.

Är det fel att våga stå för sin sak, uttrycka sin demokratiska rättighet genom att överklaga. Vem har bestämt när och hur begreppet får användas.

Det här fann jag i wiki

Ett annat perspektiv på begreppet har förts fram av statsvetaren Lisbeth Lindeborg, som hävdat att den ”enskilde svenske medborgaren som oförskyllt råkar i konflikt med en myndighet blir en ‘rättshaverist'”.

Hon menar att ”enskilda medborgare har en svag rättsposition gentemot maktfullkomliga svenska myndigheter”Med den aspekt som Lindeborg anlägger på rättshaveribegreppet, blir det i många fall ett maktmedel för myndigheterna: De kan använda rättshaveristämpeln för att befria sig från kritiska medborgare, utan att behöva ompröva sina ställningstaganden. Medborgaren i fråga kanske för en kamp som till stor del är berättigad, men han blir trots detta känd som en person som ”kämpar mot väderkvarnar”.

För varje rättshaverist finns det en motpart: en rättshaverist i myndighetsställning Professor Christian Diesen har myntat ett begrepp ”Justice obsession syndrome” (Källa Wiki) och det gör mig nu mer förstående till varför han kanske valde att ge en känga till Göran Lambertz, då justitiekanslern, sa att  vissa poliser ljuger. Läs även den här artikeln där en polis känner sig lite påhoppad av Göran Lambertz påstående..

Visst är JK rättshaverist
Alla äro vi skyldiga Regeringens åklagare och juridiske expert använder en sorglig advokatyr när han offentligt ställer polisen inför skampålen. Med sådant rättstänkande blir alla utpekade och skyldiga, menar polismannen Erik Sennersten.

I min värld så gör sig ju Professor Diesen och den här polisen sig skyldiga till samma sak och agerar själva som personer som påstridigt hävdar att de har rätt. Och borde då själva kunna beläggas uttrycket , en äkta Rechthaber eller varför inte besserwisser. Jag tycker att vi skall införa något som heter bricolage istället för drill i samtalsmetodiken i den offentliga diskursen.

Bricolage
A person who engages in bricolage is a bricoleur: someone who invents his or her own strategies for using existing materials in a creative, resourceful, and original way.

Lead me follow me or leave me alone,
Bea af Patton, est une ”bricoleusse” 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: