I VÄNTAN PÅ BEATRICE ASKS FÖRSLAG OM INTEGRITET OCH SÅRBARHETSNÄMND

 

Jag tror vi är många som nu väntar på det omtalade i förslaget om en ny integritets och sårbarhetsnämd som vår jutitieminister Beatrice Ask nämnde då hon samtalade med Anne Ramberg generalsekreteraren för Advokatsamfundet i TV4 härom morgonen.  

Jag har hört detta förslag nämnas ett antal ggr. Och det vore även intressant att få veta på vilket sätt det kommer att generera ett starkare integritetsskydd för den vanlige medborgaren.

Jag hoppas nämligen att Alliansen och även integritetsskyddskommittén kommer att snegla på den kanadensiska modellen Canadian Security Intelligence Service CSIS  som jag nämt för er tidigare. 

Och som jag skrivit i tidigare inlägg så finns på parlamentsnivå något som är betecknat The Secret Intelligence Review Commitee SIRC och det är detta inslag som väckt uppmärksamhet internationellt .

SIRC fungerar på två sätt.  För det första genomförs en fortlöpande kontroll av att Säkerhetstjänsten följer de stadgar som satts upp följer verksamheten. Samt att SIRC utgör en klagomur dit *alla* medborgare kan använda sig om de uppfattar sig vara illa behandlade av säkerhetstjänsten. (Brodeur 1997:91) klicka för att läsa om processen.:  SIRC  behandlar medborgarnas klagomål enligt fastställd procedur. Det som jag också finner intressant är att man kan föra både enskild talan samt grupptalan.

Peder frågar: Vad ämnar Beatrice Ask göra konkret för att skydda och stärka den personliga integriteten?

En jätteviktig sak som jag snart kommer att lägga ett förslag på är att inrätta en säkerhets- och integritetsskyddsnämd. Uppgiften där ska dels vara att se hur brottsbekämpande myndigheter använder sina rättigheter, men också hur säkerhetspolisen behandlar personuppgifter. Det förslaget ska snart läggas till riksdagen och det tror jag är otroligt viktigt. Där finns också ett förslag som innebär att personer som utsatts för hemligt tvångsmedel ska kunna få besked i efterhand, så att man inte behöver undra.

Som sagt det är hög tid att Alliansen och Jutitieminister Beatrice Ask  presenterar sitt förslag nu. Så att vi kan ta en ordentlig debatt och genomlysning i frågan. I synnerhet då det finns planer att införa cencur mot vissa sökord på internet.

Klicka och läs mer om euförslaget att införa cencur idg.: EU-kommissionären Franco Frattini, Det finns terroristiska massmördare som bombar. Hur vet vi att cencur kommer att stoppa dem?
Tindra-Annette

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: