SJÄLVKLART LÄSER PERSONALAVD OCH MYNDIGHETER PRIVATA BLOGGAR

https://i1.wp.com/tindra66.sprayblog.se/upload/Svarta%E4nkan.jpg

Idag på aftonbladets forum kände jag att jag var tvungen att lägga mig i lite, och skrev följande i deras forum. (något redigerat) Och jag rekommenderar följande blogg

Det är väl självklart att personalavdelningar och myndigheter läser bloggar. Och som sagt det är öppna källor. Att man sedan blir bortratad som kandidat till en plats på grund av det som står i en personlig blogg säger ju en hel del personalhandläggares eller företagets /myndighetesn fördomsfulla attityder i så fall.

Vi måste tillsammans inrikta oss på att studera och granska strukturer, och framförallt de processer och outtalade metakoder som sådana här privata kartläggningsförfaranden ger upphov till.

Det råder ingen tvekan om att personlig öppenhet i samhället och i bloggosfären även har negativa konsekvenser.

Att googla för att granska någon utifrån personliga tyckanden är oetiskt anser jag. Och det måste utforskas mer utförligt. Hur uttolkar och bedömer en rekryterare eller en handläggare inom myndighet om det finns luckor i en persons levnadsbeskrivning. Ja då googlar tydligen handläggaren för att få ett svar.

Ärligt talat så tror jag inte dessa personalhandläggare och myndigheter ens medvetna om sina egna eventuella fördomar och negativa tanketroll. Men jag tycker personligen inte att detta skall få avgöra vid ett eventuellt anställningsförfarande. Självklart inte men det görs..

Och som jag skrivit i ett tidigare inlägg så utgår all rekrytering ju från att många skall uteslutas för att låta en sökanden innefattas i en struktur, anpassas i en ny gemenskap etc. Och att hitta något negativt i en blogg underlättar ju exkluderingen.

Men nu tror ju jag iof inte att det är enbart det negativa som granskas då man skvallergooglar på internet.. Men det är ingen självklar rättighet att sitta och snoka i grannars privatliv via bloggar och fastställa sökandes redbarhet omfånget av privata skulder och risk med den skuldsatta    

Om det är säkerhets och riskprövningar som skall göras låt då de som är ämnade att göra det, få göra det. Dvs. SÄPO eller andra betrodda säkerhetsföretag eller riskmanagment inom myndigheten eller företaget.

Idag saknas en god och bra balans mellan det offenliga och en människas personliga integritet. Och det är sådana fenomen som som oroar mig mest. PuL Personuppgiftslämningslagen samt i kombination med kreditupplysningslagen ger inte till räckligt skydd mot de arbetsgivare som kan komma att använda snokandet som instrument att inte välja en arbetssökande.

Även om verktygen finns, kanske presumtiva arbetsgivare inte alltid skall ge sig hän åt att utnyttja dessa. Och som arbetssökanden är man redan i ett utsatt läge .

Det finns även en annan tolkning på begreppet integritet, nämligen förmågan att vara professionell i sitt myndighets och yrkesutövande.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: