IF YOU PAY PEANUTS YOU GET MONKEYS

 

Hey I need a raise give me me a half peanut!

Hey I need a raise give me me a half peanut!

 

 If you pay peanuts you get monkeys, det uttrycket fastnade hos mig. Det var ett amerikanskt besök hos svenskt näringsliv( tror jag) som skulle diskutera VD löner. Den här personen tyckte att man får vad man betalar för. Att man får apor om man betalar med jordnötter.

Som en extra liten jordnöt kom då Nyfrisksreformen som jag peronligen tycker haltar lite. Varför måste man påminna människor att de varit sjuka. Det kunde väl räckt med en  annan kod i nystartsjobbsatsningen. Man är ju redan sjuk eller arbetshandikappskodad hos arbetsförmedlingen. Denna lek med ord blir endast estetik för en något nedvärderande människosyn. Och det kommer inte åt de egentliga problemen.

Tänk om det är så att felaktigt organiserandet av arbetsplatser eller arbetsuppgifter skapar en stor del av ohälsan. Då bör även arbetsgivare få lättnader och drägliga möjligheter att ta tag i sitt organisatoriska problem. Då spelar det ingen roll hur förstående chefer man har eller att man bytt arbetsgivare, man kommer att blir sjuk av att gå till arbetet i alla fall.

Och som arbetstagare är man ju där för att utföra ett så bra arbete man kan och vara effektiv utefter sin arbetsförmåga. Man skall helst inte skvallergoogla sköta sin facebook eller blogga per debiterbar timme heller. Då vore det kanske bättre att föreslå förkortad arbetsdag så fler kommer in och får arbete.

Vissa av intentionerna i det nya förslaget tycker jag är goda men jag är tveksam till det som kallas arbetslivsinriktat rehabiliteringspaket för den utbrände, eftersom det saknas evidensbaserat underlag för hur en sådan anpassning bör se ut. Samt att jag tror inte toleransen hos arbetsgivare för denna grupp med dessa medicinska problem är så stor som man möjligen hoppas på.

Cristina Husmark Pehrsson, Har tillväxten och nyfrisksreformen ett pris och vad får det inte kosta?

Tindra-Annette

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: