FOLIEHATTSNYTT: SE UPP FÖR DARK-WEB

Ni ansluter er väl Till Integritetsombudsmannens Pär Ströms Nyhetsbullentin

Ni ansluter er väl till integritetsombudsmannens Pär Ströms nyhetsbullentin BBB Big Brother Bullentin

 

Sticker emellan med en ganska skrämmande nyhet om det Orwellska samhället..

I sin iver att jaga illvillighet har man nu knåpat i hop ett system som kallas Dark Web, intressant va!

Samt att jag läste i DN alldeles nyss att, regeringen övertolkar EU direktivet om lagen om Upphovsrätt.  Att börja glida på Personuppgiftslagen, PUL är inte OK. Det föreligger redan brister i hur den lagen efterlevs.

Jag önskar verkligen verkligen att Datainspektionen sätter ner foten. Det florerar redan för många oseriösa kartläggare i samhället.  Samt att tillåta kända som okända upphovsmän att föra register över personuppgifter, strider inte det mot lagen om olovlig underrättelseverksamhet?  Och så här skriver Per Ström så påpassligt idag..

Big Brother Bulletin – nr 10/2007

Konstgjord smarthet ska övervaka terrorister – och folkrörelser

Ett av många inslag i det så kallade kriget mot terrorismen är programvaror som automatiskt övervakar vad som skrivs på internetsajter och chattrum runtom i världen.

Ett sådant system under utveckling går under namnet Dark Web och finansieras av den statliga amerikanska forskningsstiftelsen National Science Foundation. Bland annat ska skribenter automatiskt identifieras via sitt sätt att formulera sig.

Dark Web utvecklas av ett forskningslab kallat Artificial Intelligence Lab, som hör till University of Arizona och ligger i staden Tucson. Labbets olika programvaror syftar till att övervaka och analysera alla typer av ”terroristgenererat innehåll” på nätet. Så här skriver finansiären National Science Foundation i ett pressmeddelande:

Med användning av avancerad teknik som webbspindlar, länkanalys, innehållsanalys, skribentanalys, känsloanalys och multimediaanalys kan Chen [forskningsledaren] och hans team finna, katalogisera och analysera extremistaktivitet på webben”.

Ett av verktygen är Writeprint, som ”automatiskt extraherar tusentals mångspråkiga, strukturella och semantiska egenskaper för att fastställa vem som har skapat ‘anonymt’ innehåll på webben”.

Writeprint ska exempelvis kunna automatläsa ett inlägg i ett anonymt diskussionsforum och genom språklig analys upptäcka att skribenten är densamma som står bakom en annan text på ett helt annat ställe på internet (där han eller hon kanske har uppgivit sitt namn). Systemet ska sedan kunna ställas in på att slå larm så fort just den personen därefter skriver någonting, oavsett var på nätet det publiceras.

Dark Web använder också avancerade webbspindlar (programvaror som automatiskt surfar runt på nätet) för att följa diskussionstrådar i debattfora och spåra visst slags innehåll.

Kommentar: Detta tekniska verktyg kan naturligtvis användas lika bra för att övervaka exempelvis miljövänner och veganer som terrorister. Faktum är att pressmeddelandet från National Science Foundation antyder att en ändamålsglidning – från terroristjakt till bredare övervakning – redan är på gång. Så här står det, i svensk översättning:

”Dark Web används också för att studera extremistiska gruppers och andra folkrörelsers [‘social movement organizations’] närvaro på nätet. […] ‘Vad vi gör är att använda detta för att studera samhällsförändringar’, säger Chen.”

Kommentar: Vad är för övrigt en terrorist? Jag vill inte undanhålla läsarna det inlägg som signaturen ”khasim” (uppenbarligen amerikan) har gjort på diskussionsforumet Slashdot med anledning av ovenstående nyhet om Dark Web:

”Back around 1776 there were a large number (about 20% of our population) of ‘Loyalists’ who opposed our Independence. If you had polled England at the time, and those Loyalists, you’d understand that the ‘terrorists’ had control of the ‘colonies’.

If England had won, every one of those ‘terrorists’ who had signed their little ‘Declaration’ would have been hanged. And their would have been rejoicing in the streets of the colonies.”

Källa, Kopierat från Per Ströms Nyhetsbrev BBB 10/2007

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: