FOLIEHATTSNYTT: VARIATIONER PÅ DATAMININGS-NARKOMANI

https://i1.wp.com/www.tindra66.sprayblog.se/upload/avlyssning.jpg

Jag varvar med inte allt för uppmuntrande nyheter gällande kartläggning och kontrollnarkomanin som breder ut sig. Som vanligt är det vår nya Integritetsombudsman Per Ström som delger mig nyheterna via sitt nyhetsbrev.

Klart man blir bekymrad över denna iver att utforska mina vanor respektive ovanor och rita sociaogram. Om dataminingen används på ett positivt sätt så stör det mig inte. De kan systematiskt beskriva och tolka datat hur de vill.

Men det som irriterar mig är att detta hamstrande av mina vanor och språkbruk endast syftar till att marknadsföra produkter och allehanda pinaler eller avgöra om jag är ett förmodat riskelement, en blivande terrorist eller ett annat hot, ett riskelement.

Jag ser fram emot när informationsinhämtandet ger mig ett globalcertifikat som intygar att jag är mycket väl godkänd, godkänd eller icke godkänd världsmedborgare. Det sistnämda föranleder väl en enkel Guantanamo bay.

Förresten det står två killar här i luva och frågar om jag har lust och hänga med på en flygtur….rendition express kommer de i från sa dom, see ya….

Kopierat från Per Ströms BBB nyhetsbullentin 10-2007

Hänt i korthet

Läs inte vilken bok som helst på flyget…

Om du ska flyga kan det vara klokt att tänka lite extra på vilken bok du läser. Åtminstone om du ska till USA. Det har nämligen visat sig att amerikanska gränskontrollanter ibland noterar i sin databas vilken bok en viss passagerare har tagit med sig.

Det drabbade John Gilmore, som är en av grundarna av den amerikanska medborgarrättsorganisationen Electronic Frontier Foundation. I hans ”file” hade gränspoliserna också skrivit in att han hade flera ficklampor i packningen, att han hade besökt en IT-konferens i Berlin och att han sedan rest runt i Europa och Asien för att besöka vänner.

Omfattande digital övervakning har införts i Danmark

Sedan den 15 september har EU:s så kallade datalagringsdirektiv införts i Danmark. Det innebär omfattande digital övervakning av människors elektroniska kommunikation. Bland annat ska information lagras om vem varje människa mejlar, SMS-ar och ringer, och var de befinner sig geografiskt när mobiltelefonen används.

Det är inte bara traditionella operatörer som skall lagra uppgifter. Förpliktelsen gäller ned till hotell och campingplatser med trådlösa nät, internetcaféer, bostadsrättsföreningar som sköter sitt eget nät, och liknande.

Därmed går Danmark längre än vad som krävs enligt EU-direktivet. Myndigheterna säger rent ut att den nya övervakningen i praktiken avskaffar brevhemligheten. Det bedöms att ungefär 15.000 uppgifter per medborgare kommer att lagras om året.
http://swartz.typepad.com/texplorer/2007/09/vi-srjer-danmar.html
http://www.berlingske.dk/article/20070914/verden/70914089/

Stort DNA-register införs bakvägen i Danmark

Den danska polisen har i tysthet fått tillgång till ett register, som innehåller blodprov från 1,8 miljoner danskar. Därmed får de också på sikt tillgång till ett DNA-register med genetiska upplysningar om alla danskar. Proverna lämnas ut efter beslut i domstol, vilket skett 15-20 gånger sedan 2001. År 2012 kommer det att finnas DNA-prov på alla danskar under 30 års ålder. Det aktuella registret är en dansk motsvarighet till det svenska så kallade PKU-registret, som allt fler svenskar väljer att lämna.

EU-kommissionär vill förbjuda vissa sökningar på internet

EU-kommissionären Franco Frattini, ansvarig för justitie- och säkerhetsfrågor inom unionen, vill införa förbud mot vissa sökningar på internet.

Det ska exempelvis, menar han, bli förbjudet att söka på ”bomb”, ”folkmord” och ”döda”. Frattini la fram förslaget i ett tal inför Europaparlamentet den 5 september, och han ska låta utreda möjligheterna till ett förbud. Hur förbudet ska övervakas, om det exempelvis ska byggas in tekniska filter i alla sökmotorer, framgår inte av nyhetsrapporteringen.

Franco Frattini sa också i talet att han vill att olämpliga internetsajter omedelbart ska kunna stängas. Kommentar: Jag vill inte undanhålla BBB-läsarna bloggaren Jinges kommentar:
”Förbjud Franco Frattini”.

https://i0.wp.com/www.tindra66.sprayblog.se/upload/Svarta%E4nkan.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: