THOMAS BODSTRÖMS UPPLÄXNING FRÅN CHARLES CLARKE

Emellan varven av Burmabloggandet så hann jag med att utforska lite bloggar om övervakning och kontroll.

Jag hittade ett mycket intressant källdokument på frendo.se site från Storbrittanniens Home office minister, Charles Clarke till övervakningsnarkomanen Thomas Bodström.

Innehållet i brevet visar tydligt att vår förre Justitieminister och slingerbult och vindflöjel till justitieutskottets ordförande, på oförtrutet lagvrängarmaner väljer att undanhålla sina väljare sanningen.

Det är faktiskt så att han velat gå mycket längre i EU direktivet ang lagringen av SMS och E-mail. Och här kommer ett flagrant bevis för detta.

Att inte media huggit på det här tycker jag är minst sagt skumt, och jag undrar varför de valt att vara så tysta, eller har de blivit tystade. Och nej jag vill inte bli mer kartlagd än nödvändigt klicka och läs Hanne Kjöllers ledare

Thomas Bodström har Du rent mjöl i påsen?

Här är brevet läs noga och analysera.

Nedan är direkt saxat ur Oscars Swartz bloginlägg angående det nyss antagna danska Eu-datalagringsdirektivet. ”

”Sveket tycks vara större och flagrantare än vi kunde ana. Frendo.se har nu fått fram ett brev som skickades av Home Secretary (dvs. Storbritanniens justitieminister) Charles Clarke till sin ministerkollega Bodström.

Av brevet framgår att Bodström varit orolig för att direktivet skulle hindra just Bodström från att i Sverige samla in mycket mer data än direktivet krävde.

Clarke lugnade Bodström och skriver att det ju finns ett kryphål i direktivet: ”I believe that this will provide sufficient flexibility for you to continue to collect data that you believe critical to your needs.”.

Läs brevet från den 24 okt 2005 som finns scannat hos Frendo.se ! (Notera: UK var alltså ordförandeland i EU vid denna tidpunkt (1 juli-31 dec 2005).)

Brevet skall läsas så här: I sista stycket ser vi hur Clarke försöker rätta in Bodström i ledet.

Han anser att Bodström genom sin extremism kan spräcka tidsplanen. EU hade bestämt att man skulle ha beslutat om datalagring innan år 2005 var slut. I själva verket är det en ganska skarp tillrättavisning på hövligt diplomatspråk.

Men innan den örfilen lugnar han Bodström med att han tror att internetuppkoppling, e-mail och IP-telefoni skall kunna omfattas.

Detta kommer att kunna godkännas av andra länder. Men Clarke säger att det inte finns en chans att Bodströms mer extrema krav skall gå igenom, dvs inte ”alla former av data som kunde vara av intresse för rättsväsendet”.

Men som sagt, om just Bodström vill gå mycket längre i Sverige så erbjuder lösningen nog med flexibilitet för ”honom” (inte Sverige …).

Men hur kan detta brev skrivas den 24 oktober? Jag visar ju i min rapport att det finns kompakt motstånd i EU-nämnden den 7 oktober mot lagring av webbsurfnings- och chattdata.

Alla partier utom (s) är emot. Ändå framgår av Clarkes brev att Bodström framhärdar och hotar stjälpa hela direktivet för att få in dem och kanske fortfarande insisterar på att det borde vara att beslut som tas av ministrarna själva, utan inblandning av EU-parlamentet.

Och det kan man ju förstå. 74 % av svenska EU-parlamentariker röstade mot direktivet. 14 av 19. Bara de 5 (s)-ledamöterna var för”

Källa http://www.frendo.se och Oscar Swartz blogg

.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: