DET FUSKAS FÖR ALLA ANDRA FUSKAR?

https://i0.wp.com/www.tindra66.sprayblog.se/upload/h%E4xan%20brygger.jpg
Människor väljer att fuska för att de tror att alla andra gör det. Det är slutsatsen vi kan dra efter att ha läst Delegationen mot felaktiga utbetalningars rapport

Människor ser inget fel i att ta ut en extra dag eller så i samband med sjukdom. Det är ett sätt att inkassera vad arbetstagarna betalat in till försäkringen. Samtidigt är det även ett effektivt sätt att urholka det sociala kapital som kallas tillit och förtroende. En av anledningarna som nämns kan vara att så många väljer att fuska är att våra makthavare gör det. Och att tilliten till institutionerna minskar. Troligtvis är det en del av förklaringen.

Ytterligare en tolkning kan vara att media och andra maktaktörer framställer (framing) socialförsäkringstagare som fuskare. Det ger en bild av en medveten omoralisk gärning. Ett brott som skall bestraffas. Småföretagare gestaltas ofta som en grupp som begår fel pga. av krångliga regler eller tidsbrist. Ett omedvetet felaktigt agerande som då kan rättas till. Men kan även bero på att begrepp som bedrägeri, fusk, fiffel har ett stort nyhetsvärde.

En annan kommentar jag vill ge, är att det ju faktiskt kan vara så att det finns små inslag av hämd eller revansch då någon väljer att med flit bedra, fuska, fiffla, eller fela. Vi kan inte bortse från att det ett antal som anser sig bli illa behandlade. Eller menar att handläggaren är oförstående. Och det kan finnas handläggare som begår avsiktliga felaktigheter. Orsaken kan vara att regelformuleringen är luddig, rigid och statisk. Säkerligen bidrar brister i kommunikation mellan försäkringstagare och myndigheten till socialförsäkringssvinnet.

I rapporten så finns felaktigheterna angivna. Och den största andelen av ”fel” görs inom sjuk och aktivitetsersättningsområdet. I går slog slog det mig vid nyhetsrapporteringen,  att vi inte någon gång fick veta vilken inkomstnivå dessa ”felande” människor hade eller har. Och är det här en medveten tystnad?

Nu kommer de små medborgarbarnen att informationsopereras på allehanda vis för att komma tillrätta med sin snedvridna attiyd. Självkritiken ang systemfel och luddiga regler från Moder Svea och överheten låter nog vänta på sig.

Läs

Tio miljarder i bidragsfusk

Borg vill ha enklare bidragssystem

Rapporten vem fuskar och varför.

Vi köper svarta tjänster för 120 miljarder

Omkring 20 miljarder kronor av bidragen från nästan 60 olika trygghetssystem betalas ut fel per år.

 Läs singlestars blogginlägg Trygghetsnarkomanin skapar skatte- och bidragsfusket?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: