POLISENS FICKPINGIS OCH DATABASHANTERING

" att vara hård mot de hårda" fantomenstyle 2.0

" att vara hård mot de hårda" fantomenstyle 2.0

Uppdaterad 2008 01 12 lite rättad 20091012 rättad 20100428

Man skall vara hård mot de hårda, gammalt fantomen ordspråk. Så nu tycker jag faktiskt att Polisen och PAN polisens personalansvarsnämd skall sluta dalta med sina egna blåbär och rötägg inom kåren vad gäller dataintrång, doping, misshandel, och mutor.

RPS granskar porrsurfande eller informationsinhämtande poliser. Det är väl iof bra men det vore bättre om Rikspolisstyrelsen och PAN även ägnade sig åt att vara hård mot sina egna hårdingar vad gäller rasism och anabola steroider.

Men det är klart det är ju inte alls självklart att polisen testar de grovt kriminella för doping så varför skulle de testa sin egen personal. Jag vet inte om det förekommer stickprov i fyslokalerna. Och om det redan inte är gjort så bör det införas obligatorisk drogtest samt test för steroider på polishögskolan PHS liknande den som nu militären inför för sina värnpliktiga.

Appropå porrsurfningen så är den mesta porren som konsumeras troligen helt laglig. Men det jag finner som det allvarligaste med surfandet är att det inkräktar på brottsbekämpningen och uppklaringsprocenten. Polisen borde vara ute och jaga bus istället för att sitta och slösurfa och spela fickpingis. Och vill man porrsurfa under arbetstid så föreslår jag att man använder wapfunktionen på sin privata mobil eller byter arbetsplats.  Kanske det är dags att logga ut ur RAR och lämna in Brickan!

Att det rycker i baugetten hos de uniformerade herrarna är på intet sätt förvånande. Många är ju testosteronstinna alfahannar i sina bästa år, 39 st vuxensurfare på ca 26000 ca 18000 poliser tycker jag verkar lite. Jämför det med de ca 270 230 som gjorde olovliga slagningar i samband med mordet på Anna Lindh, och endast två dömdes för dataintrånget. Och om inte konstaplarna porrsurfar så serveras det nog i en och annan trevlig tidning med bonus-cd som underhållning under turfesten, fyspassen eller anropen i raxen. Men mest tror jag att det rapas och fjärtas bland hanarna på arbetstid.

Det fanns ett talesätt inom den polismyndighet som jag är bekant med, säkert en skröna men ändå. Den gick i princip ut på att man var ingen riktig polis förän man haft sex i polisbilen eller inom myndighetens lokaler.

Jag tycker definitivt att Polisens Ansvarsnämd PAN ihop med Leena Kangas på internutredningar bör ägna sig åt bredare och mer omfattande kartläggning och kontroll då det gäller vissa omotiverade slagningar och dataintrång i det allmänna spaningsregisteret ASP och andra register som personal ex vid gränskontrollen eller migrationsverket ägnar sig åt. Jag gissar att det förekommer mer frekvent bland civilanställda och poliser än vad Rikspolisstyrelsen vill tillstå.

Att sedan lite lojt svamla om att det är en överambitiös polis som ville kolla om kriminellt belastade personer arbetade på ett värdetransport företag håller inte. Det var nog mer en fråga att om att hjälpa en kompis, eftersom de flesta av dessa företag troligtvis begär ett uttdrag ur brottsregistret/belastningsregistret innan de anställer någon. Samt att det finns säkerligen klara och tydliga riktlinjer från värdetransportföretagets riskmanegment om de behöver hjälp med dylik kartläggning i syfte att skydda sitt företag.

En annan sak är att nyhetsrapporteringen förra veckan gjorde mig lite förbryllad ang att regeringen nu föreslår en förbättrad möjlighet för myndigheter att samverka samt införandet av ett nytt underrättelseregister.

Låt mig då påminna om sekretesslagens generalkalausul. ”Enligt sekretesslagens generalklausul får en sekretessbelagd uppgift lämnas från en myndighet till en annan, om det är uppenbart att intresset av att uppgiften lämnas har företräde framför det intresse sekretessen skall skydda” Det borde ju då kunna gälla den grova organiserade brottsligheten. Jag tror nog att det finns en annan taktik bakom detta utspel, och det är att polisen vill kunna lägga in ett visst överskottsmaterial från datatrålandet i detta nya underättelseregister.

När fantomen ryter darrar Ask som en Asp

När fantomen ryter darrar Ask som en Asp

Tusentals oskyldiga registrerade som misstänkta

Andra bloggar om polisen

Nya utredningar om länskrim

Porrsurfande
granskas

RPS granskar porrsurfande poliser

Poliser straffas för sökningar på 35-åringen (mordet på Anna Lindh)

230 poliser tittade olovligt på Lindhutredningen

Märkligt dömda får behålla jobbet”

En polisman som döms för våld i tjänsten ska inte kunna göra karriär inom poliskåren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: