AGENTS IN PLACE OCH PROVOKATÖRER

ros 20100614

Med anledning av den av Beatrice Ask föreslagna brottsprovokations eventualitet, erbjuder jag er att läsa om det här inlägget jag skrev 2007-04-13 09:54 under rubriken POLISENS Infiltrationsskola OCH KONSTEN ATT BYGGA EN LEGEND.

Det är editerat för att passa dagens provokativa förslag från vår jutitieminister.

Nu jublar nog de hugade som sökt denna chans att rensa I brottsträsket. Enligt mig så är utredningen ett spel för gallerierna eftersom jag redan tror att regering/riksdag bestämt sig för att genomföra denna åtgärd. Det kan vara en utväg det förnekar jag inte men den är förenad med stora risker och det kommer att innebära att någon eller några av dessa poliser och privatpersoner kommer att råna värdetransporter döda, eller dödas.

En annan viktig aspekt i sammanhanget är problematiken polisen redan har med de informatgratifikationerna. Dessa arvoden är ett ypperligt instrument för konkurrerande ligor att slå ut sina brottsrivaler som inkräktar på brottsreviren I samhället. Och det borde väl innebära att en del av brottsligheten är finansierad av bylingen.

Polisen har redan rekryterat infiltratörer som skall nästla sig in det organiserade buset. Detta för att det är lagligt att provocera fram bevis för redan begångna brott.

Uppdraget förutsatte att sökanden skulle vara hugad och ha talang att smälta in. Det får mig att omedelbar tänka på det som en gång i tiden kallades ”baseboll” ligan hos Norrmalmspolisen. Det var hårda killar! Duktiga på att hantera batong och hade förmodligen sand i sina handskar för att det inte skulle synas, då man misshandlade någon på väg till eller i arresten!

Hur kommer utbildningen i ett senare skeende kommer att se ut, då agenten skall lära sig jargong etc. Kanske man kallar det method acting istället och under cover agents in place, har nog lärt sig ett och annat under sina buggningsuppdrag utomlands och som spanare, på plats. Kommer Polishögskolan PEH att ha träning i amfetaminticks och pundpladder, injicering och kokainsnortning.

Jag förstår att man vill beivra dessa illvilliga människor men jag håller med Henrik Tham, Professor i Kriminologi att vi kan inte enbart hålla på med repressiva åtgärder.

Vi vanliga medborgare i samhället ihop med Rikspolisstyrelsen måste ta oss en funderare på vilka de djupare orsakerna är till att den grova kriminaliteten ökar. Och om det verkligen är legitimt I ett demokratiskt samhälle låta poliser hetsa fram brott som ej är begångna men kanske planerade och som man fått kännedom om via överskottsmaterial vid telefonkontroll och dold avlyssning (buggning) och de andra vässade verktygen polisen tilldelats.

Samhällsklyftor växer och ohälsan bland våra yngre tilltar. Kanske är kriminaliteten i de allt yngre åldrarna ett svar på dessa fenomen. Jag vet av egen erfarenhet att när vanmakten och den inre ångesten blir förstor så tar man i förtvivlan till allt vildare åtgärder.

En annan aspekt är om det verkligen är rimligt att utsätta poliser för ytterligare en stressor för den press det skulle innebära att infiltrera den organiserade brottsligheten. Och hur kommer säkerheten att garanteras för den eventuelle privatperson som kan tänkas få möjlighet att få delta i brottsprovokationen. Skyddad identitet är det tillräckligt?

Och varför ska alltid Sverige leka följa John bara för att andra länder använder förfarandet med brottsprovokation. Argumentet är så klart att vi måste EU anpassningen och att det antagligen ställts krav från Europol och Interpol.

Vilka brott utöver bankrån knark och misshandel kommer dessa poliser att (tvingas) begå, innan de blir accepterade av ”buset”?

För ingen skall få mig att tro mig att de inte kommer att bli testade och åter testade då de dyker upp på annan plats under sin skapade legend.

Hur kommer dessa ”s.k. polisiära sting operations” att se ut? Jag hoppas i alla fall att de inte kommer att vara lika oseriösa som när polismannen O.L vid länskriminalen i en stor stad hanterade en mängd pang pang. Domen är så klart uppmärksammad i gammelmedia.

Skall man tränga in i MC gäng och andra nätverk så får nykomlingen som prospect eller hangaround ganska subtila uppmaningar att utföra mycket våldsamma handlingar. Om vi skall genomföra det här så måste media och Rikspolisstyrelsen informera om de fall där poliser, i de länder som blivit tagna ur tjänst för att de inte klarat påfrestningarna.

Eller så gör man som den f.d under cover polisen i Stockholm som nu är eller varit föremål för utredning. Man öppnar strippklubb och lierar sig med den ljusskygga verksamhetens frontfigurer, eller är detta en fyndigt iscensatt polisoperation. Undercover!

DN: Brottsprovokation kan bli tillåtet…Regeringen vill öppna för att tillåta brottsprovokation, för att ge straffrabatt till kriminella som hjälper polisen att avslöja grova brott och för bättre möjligheter att infiltrera kriminella nätverk.

Brottsprovokation kan bli ny polismetod

HÖGSTA DOMSTOLENS
DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 mars 2006 B 1607-05 nagående O.L

Entrapment

Läs mina år med uniform klartext.

Catching Criminals or Creating Crime?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: