ODLANDET AV MAKTDISTANS MÅSTE TA SLUT.

Ho Ho Ho Ho!

Ho Ho Ho Ho!

I jultider är det normalt att man vill göra ett bokslut och det är det jag håller på med

Jag har lagt upp en länk till Transparency International som varje år presenterar Corruption perception index. Där kan den som är intresserad av transparens kika ang mutor, välstånd och maktdistans. [http://www.transparency.org/]

Sedan vill jag faktiskt berömma alla människor som dagligen går till sitt arbete eller ngn annan sysselsättning. De utför det som åläggs dem, ofta väldigt ansvarsfullt och noggrant. Jag vet att det finns så många bra och goda människor där ute som verkligen gör gott och som gör rätt sak

Och om jag får önska något inför framtiden så är det det att vi med gemensamma ansträngningar tar vara på denna dolda tysta kunskap och förvaltar den väl.

Jag rekommenderar den som är intresserad av Maktdistans att utforska boken organisationer och kulturer. Författad av Geert Hofstede och hans son Gert Jan Hofstede

I kapitel 5 så talar de om osäkerhet. De menar att känslan av osäkerhet är något man tillägnar sig och lär sig. De känslor och sättet man hanterar dem tillhör ett samhälles kulturella arv. Så vilket samhälle kommer våra barn i framtiden att förvalta glokalt?

Maktdistanskulturerna i våra svenska organisationer verkar öka. Schenström och svartaffärer i Rosenbad, Danielsson-affären, pamparnas Supande i Motala, Forsmarkshändelserna, är samtliga ett utslag av fenomenet maktdistansiering. Polisers kompakta tystnad då de begår övergrepp och nu senast inkomstgarantin hos våra folkvalda är även det makdistansfenomen.

Nog är det väl så att vi som medborgare kan förnimma en stigande grad av intolerans mot det som är avvikande. Eller att vi känner oss hotade av det som på ytan verkar annorlunda. Och jag kan inte hjälpa tycka att våra maktutförare, oavsett politisk grammatik genom sina utsagor politiskt samt olika former av bias och handlingar visar tecken på att ytterligare vilja distansiera sig.

Implementeringen av hårdre ingrepp i den personliga intigriteten. Politiska förslag som den ökande kontrollen av e post samt och annan elektronisk trafik, samt buggningsförslaget. Och nu senast brottsprovokationsförslaget av Beatrice Ask Samtliga åtgärder är utslag för starka och osunda osäkerhetsundvikanden för ett demokratiskt samhälle

Personligen anser jag inte att det vi upplever är mått på en ökande demokratisering i samhället. Och jag tror inte den bidrar till ökande politisk delaktighet. Vi urholkar snarare demokratin. Även om Sverige fortfarande ligger bra till enligt mätningar. Men kanske skenet bedrar.

Börjar Sverige bli en demokrati som är är på tillbakagång eller i stagnation?

Ja min personliga uppfattning är att jag tror att det är så. Ohälsotalen ökar och framför allt i de grupper som de inte borde öka. Dvs. hos våra yngre medborgare.

Innan jag slutar det här inlägget tänker jag ange några kriterier som Hofstede listar som kännetecken på starkt osäkerhetsundvikande samt samhällen som påvisar hög grad av maktdistans.

* Rättsväsendet behandlar ärendena långsamt
* Statstjänstemän har en examen i juridik.
* Medborgarnas protester bör tryckas ner.
* Medborgarna inkompetenta i förhållande till myndigheter.
* Starka superegon utvecklas
* Vi lever ett stressfullt familjeliv.
* Det som är annorlunda är farligt
* Tid är pengar
* Sämre på att uppfinna bättre på att implementera.
* Högre skattningar på neuroticism på personlighetstest.
(källa:organisationer och kulturer kap 5)

Jag undrar vartåt vi är på väg egentligen, och jag är orolig. Jag vill inte att demokratiutvecklingen går mot mer misstro och kontroll. Att vi skall snoka på varandra via google och facebook.

Vi måste även våga tala om begrepp som plutoktrati och elitokrati och girighet bland våra förtroendemän och betrodda. Och även inom alla nivåer inom vår statsförvaltning och vårt privata näringsliv. Vi måste tala om att det förekommer mutor bestickning och ändamålsglidningar. Vi får inte vara tysta då vi upptäcker oegentligheter mot andra eller oss själva då vi upplever att vi blir trampade på.

Tystnaden, tystnandet, tystandet via strukturella hinder och normeringar är oerhört farliga mekanismer som anger en missriktad lojalitet. Den Strukturella diskrimineringen måste brytas och våga samtalas om. Vi vet alla att den förekommer.

Det vi inte erkänner kan vi heller inte gemensamt förändra och komma tillrätta med. Inför framtiden önskar jag att vi visar varandra mer tilltro och tillit. Och vi måste vara uppmärksamma på de s.k svarta svanarna.

LEARNING TO EXPECT THE UNEXPECTED

 Outside Context Problem

Det finns tekniska, ekonomiska och politiska lösningar på alla problem. Det enda som är i vägen är enfald. Det enda man kan göra mot enfald är att slåss, att kämpa och inte ge upp. Rolf Edbergs Ledord.

The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable

 

2 Responses to ODLANDET AV MAKTDISTANS MÅSTE TA SLUT.

 1. Margareth Osju skriver:

  Du undrade var vi var på väg när du skrev detta inlägg. Ja, kära Tindra66. Du ser vilken väg det blev. Sommar 2008 kommer vi att minnas länge…:(

 2. Ja du vad månde det bliva och HAX erkänner nu på sin blogg att han begått brott mot sekretessen och för att förhindra att ännu värre brott begås av staten och i statens namn och det är så vi medborgare måste arbeta.

  Att våga, att inte låta oss tystas av missriktade lojalitetsregler.
  Dvs vertikala (ovanifrån perspektiv) regler eller strukturer . Regler som kräver lydnad kring företeelser eller en idé eller en lag som är felkonstruerad.

  Människor som inte ifrågasätter sådant ger ju upp sitt omdöme och avsäger sig sitt eget personliga ansvar.. det håller inte! Det skapar ytterligare misstro och späder på politikerförakt.

  Myndigheter ska heller inte utreda sig själva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: