DOLD FÖRTVIVLAN Och LÅG TILLTRO TILL POLISEN

https://i2.wp.com/www.tindra66.sprayblog.se/upload/annette%202.jpg
Uppdaterad. 2008 01 08
Idag kom det en artikel från DN anger att förtroendet för polisen sjunkit drastiskt under de senaste åren. Svenskarna kräver fler synliga poliser. Polisens resurser ökar år för år, men svenska folkets förtroende för polisens insatser sjunker ändå står det att läsa i artikeln.  Den tillträdande rikspolischefen tillsammans med personalansvariga länspolismästare har en rejäl utmaning att uppgradera polisen till modern polis 2010.
Och om medborgarna fick som de ville så skulle de vilja ha en ökande kameraövervakning och fler synliga poliser. Tyvärr så finns det en övertro till att kameraövervakning skall förhindra brott. Så här står att läsa ang kamera övervakning i kollektivtrafikenpå polisens hemsida idag.  

”I andra länder har polisen kunnat klara upp fler brott efter att de infört kameraövervakning i kollektivtrafiken. Däremot har kamerorna inte fungerat så brottsförebyggande som många hoppats.” – Klottret kanske minskar, men brott som misshandel beror ofta på att människor är alkoholpåverkade och på stundens ingivelse, säger John Bäckström

Misstron är ett utslag av allmänhetens dolda förtvivlan mot våldet som breder ut sig. Brottsligheten verkar ju vara konstant.

Fler synliga poliser är en del av lösningen av problemet men inte hela. Oturligt nog är det så att polismyndigheten dras med en gammaldags inställning som premierar rigida och auktoritära beteendemönster inom vissa avdelningar. Och artikeln ger inget svar på hur brottsoffer men även förövare bemöts av polisen då de varit utsatta för brott.

Har brottsoffren haft tur har de träffat på ett arbetslag som inom polisforskning kallas ansvarspatrullen. Det är poliser som vill hjälpa och förmedla assistans. De är professionella och inkännande och ett upprätthållande av lagen är till för att hjälpa människor. Både förövare och brottsoffer.

Har de däremot otur så träffar de på det som kallas den traditionelle brottsbekämparen eller den aktiva områdes brottsbekämpare. Buset är ont och skall med alla tillgängliga medel hålla i schack.

Urtypen för denna kategori är konstapel iklädd stora rayban svarta skinnhandskar. Han/hon har alla brottslingars namn och bilnr nedskrivna i sin svarta anteckningsbok. Konstapeln tål inga lagöverträdelser och fokuserar lika gärna intensivt på ringa förseelser som allvarliga.

Gör många ingripanden från smått till stort. Och worst case scenariot är att det idkas former av maktmissbruk. Vi måste tala om dessa saker även politiskt. Det går inte att skyffla ner det i det orwellska minneshålet.

Förmodligen försöker denna typ av turlag eller arbetslag reducera sin osäkerhet genom olika symbolhandlingar. Det kan bestå i att som Nationella Insatsstyrkan och Piketen sy på olika tillhörighetssymboler (truppslagsbeteckningar). Eller efterlikna denna specialgrupp genom att ”rissla” upp sig så att de ser snarlika ut även om de inte ingår i enheten
(Sörensen Hetle 1990 Brown 1988 Yrke polis Stefan Holgersson.)

Det är det som polisstyrelser och Rikspolisstyrelsen tillsammans med den nya rikspolischefen måste ta tag i.

Läs även denna artikel från jusek.
Spänt inom polisen – kritik mot civila utredare

Yrke Polis

Ordningspolisen har givit upp

Trötta Poliser löser färre Brott Svd

Många poliser tappar motivationen

https://i1.wp.com/www.tindra66.sprayblog.se/upload/minipolis.jpg 

Annonser

4 Responses to DOLD FÖRTVIVLAN Och LÅG TILLTRO TILL POLISEN

 1. Gustafsson skriver:

  Boken under mössan har jag mä!

  Desmond Morris

 2. den är bra tycker jag.. där lär man sig mycket..

 3. I organisationer där regler och förordningar

  ÄSCH!
  Vilket tangentbord har ni valt?
  Bokstäverna har afasi!!!!!!

  • Försöker igen:
   I organisationer där följandet av regler och förordningar är viktigt tenderar förtroendet för medarbetarnas erfarenheter och kompetenser förminskas vilket dels innebär att det saknas tillit till den duglighet som finns dels att det belönas när man inget gör.

   Tyvärr innebär det tillkortakommanden som drabbar många!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: