RÅNDEKADENS I GÖTEBORG

https://i2.wp.com/www.tindra66.sprayblog.se/upload/annette%202.jpg

Västra Götaland är osedvanligt hårt drabbat av något som kanske kan jämföras med brottsligt förfall. Ett mycket välplanerat rån iscensattes häromnatten och handfallheten är stor.

Starka röster börjar nu att missionera för en svensk FBI modell. Jag tänker inte frossa i någon utvärdering att det borde göras si eller så, samt spekulera orsakerna till varför så grovt röveri utförs. Det överlåter jag till kriminologer och experter inom fältet.

Men jag håller med Rikskriminalpolischefen Therese Mattson att det är nyrekryteringen som måste bromsas, samt att de som vill bryta sig ur gängen måste få bättre stöd från samhället i övrigt.

Jag är övertygad om FBI-modellens förträfflighet. Det vet ni sedan tidigare. Jag förstår inte varför uppslaget stöter på patrull om det inte handlar om ren politisk prestige. Går det inte att göra både och? Justitieminister Beatrice Ask framhärdar envist, att denna typ av brott ska bekämpas på lokal nivå. Miljöpartiet och Vänsterpartiet håller med.

Barbro Hedvall anser att det är dags för polisen att få visa musklerna och genomföra en styrkedemonstration. En annan artikel tog upp att det krävs speciella kunskaper för att genomföra denna typ av brott. Ja självklart är det inte vilka lagbrytare som helst som har intelligensen och resurserna att genomföra den här typen av grova förbrytelser.

Modus Operandi verkar vara som värdetransportrånet vid Hallunda och mycket pekar på att det rånet var ett insider jobb. Det skulle mycket väl kunna vara det nu med. Media eller bloggare nämner inte någon gång de projekt som polisen faktiskt har, och som på senare tid att de försöker eller har försökt bekämpa rånvågen.

Ett projekt är Laura som riktade sig mot värdetransportrån i Stockholms län och Korsa som riktade sig mot värdetransportrån i övriga landet. Aktionsgruppen heter Nickel och bildades 2005. Jag vet inte om de fortfarande arbetar eller tilldelats ytterligare anslag. Om inte så bör de genast tilldelas mer slantar.

Så ni förstår det är ingalunda enbart vår Justitieminister Beatrice Ask som initierat olika samverkanslösningar, fast hon och media framställer gärna att det skulle vara på det viset. Så här står att läsa ur en artikel från polisens hemsida:

Projektet Laura (Nickel) är ett samarbete mellan Rikskriminalpolisen och länskriminalpolisen i Stockholm. Aktionsgruppen samverkar, förutom med polismyndigheterna, även med Ekobrottsmyndigheten, Finanspolisen andra brottsbekämpande myndigheter och värdetransportbranschen. Antalet personer som ingår i Aktionsgruppen varierar, men kärnan består av tio till tolv personer.

Polisen slår tillbaka mot värdetransportrånen
DN. Polismakten måste synas. andra bloggar om polis Kriminella gäng

SVD Ett av de största samhällshoten

DN analys Spektakulärt – men inte så samhällsfarligt

En misstänkt tillhör wolfpack!

Bodström: Dags för svenskt FBI

https://i2.wp.com/www.tindra66.sprayblog.se/upload/good-cop-bad-cop-logo.jpg

Annonser

2 Responses to RÅNDEKADENS I GÖTEBORG

  1. Annica skriver:

    Kikar in och uppdaerar mig lite, ska försöka använda den här bloggen nu ett tag.

  2. Hej, Vad kul att du tittar förbi, ja den här bloggen är stabilare än den andra communityn vi befinner oss i. Jag använder den mest som en back up…

    Hoppas livet är snällt mot dig och jag hoppas du har en fin dag.
    Annette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: