MÅNGFALDSCERTIFIERA VERKSAMHETER ENLIGT ISOMODELL

Tycker om Scaraber och svarta och vita svanar

Tycker om Scaraber och svarta och vita svanar

Uppdaterad 2008 01 28 kl.14.30

Negativa tankestilar bryts inte så lätt. Vi måste tillsammans inrikta oss på att studera och granska strukturer och konstiga företagskulturer och organiserandet av arbetsplatser. Jag tror inte böter är rätt väg att gå. Men om Diskrimineringsombudsmännen gör det i kombination med en MFC ISO, dvs. att de Mångfaldscertifierar rekryteringsföretag samt offentliga och privata organisationer verksamheter och företag. Listar de företag m.fl som är bäst på Antidiskriminering.

Men vi måste framförallt syna de processer och arbetssätt och outtalade metakoder som förhindrar integration och jämställdhet samt mångfaldsarbete. Det finns ett projekt som heter Paraplyprojektet, och dess nyhetsbrev är FAIR som står för Framtids Anpassad Inkluderande Rekrytering.
Mångfaldsarbete, måste ske med styrprocesser icsensatta av ledningen. Jag anar att allt för få chefer är pådrivande när det gäller mångfaldsarbetet. Så jag tror nämligen att våra regeringspolitiker och folkvalda representanter samt diskrimineringsombudsmannen även måste sätta större tryck på rekryteringsföretagen.

Jag misstänker att denna typ av rörelser många gånger är ett alibi för den indirekta diskrimineringen. Det som DO och heltäckande lagen säger sig vilja försöka hejda. Det är mycket svårt, ja nästan omöjligt att kunna bevisa diskriminering då många personalavdelningar, och i synnerhet inom den offentliga sektorn som även de använder sig av privata rekryteringsfirmor.

I USA så pågår ett mycket mer omfattande mångfaldsarbete än I Sverige och ligger ca 10 år före oss. Där är det tillexempel förbjudet enligt lag att vid anställningsförfarandet ställa vissa frågor. Och på en del företag så genomförs telefonintervjuer istället för personliga besöksintervjuer. Rekryteraren skall även helst vänta ca 40 minuter med att värdera och bilda sig en uppfattning om sökanden.

Det för att en persons utseende påverkar mer vid rekryterings-förfarandet än vad man kan tro. Sedan upplever jag det som fegt att vältra över det sociala ansvaret och förlita sig på att ideella organisationer ska ta hand om ex långtidsarbetslösa eller de som befinner sig i marginalens gränsland.

Vi måste komma bort ifrån alltför slentrianmässiga “magkänslan” Det är allt för välkänt att rekryterare går på den välkända “magkänslan” och anställer människor som “ är goda lagspelare” Det bidrar till en ibland skadlig homogenitet. “Enfald” är sällan bra för beslutsfattandet. Låt mig säga så här.  Att mångfald eller med ett finare ord, heterogenitet förstärker beslutsfattandet.

Ett annat intressant perspektiv är att allt mångfaldsarbete bör och ska utmynna i det som genererar en ekonomisk affärsnytta samt bidrar rill goodwill. Det som inom management och ledning kallas för added value. Där kan DO tillsammans med företag och rekryteringsfirmor exempelvis arbeta med listor eller certifikat jmfr ISO. Och jag tror att ett företags personalavdelning måste våga ta lite risker för att överträffa sig själva.

I framtiden kan kan jag alltså tänka mig att mångfaldscertifiera företag precis liknande ISO certifieringen eller miljöanpassad kravmärkning. I synnerhet måste vi försöka avvärja att att begrepp som jämställdhet, mångfald, och diskriminering urvattnas och blir till floskler då våra folkvalda samt andra myndighetspersoner resonerar eller debatterar i det offentliga rummet, samt i media.

Mitt medborgerliga opolitiska förslag:
MFC ISO, Se till att statliga förvaltningar och myndigheter går i spetsen för det som jag vill kalla mångfaldscertifiering. Samt lobba för att mångfaldscertifiera rekryteringsföretag samt offentliga och privata organisationer och företag. Lista de myndigheter som är bäst på antidiskriminering.

Läs VERVA Stort intresse för styrningsfrågor

Svenska ESF-Rådet
Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige

Equal 2001-2007

Handbook of Workplace Diversity

DN. Den som diskriminerar kommer att bötfällas

Läs Myndigheters mångfaldsarbete Delrapport 1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: