TILLFÄLLE ATT UTMANA LITE MENTALA GRÄNSVAKTER

https://i1.wp.com/www.tindra66.sprayblog.se/upload/annette%202.jpg

Jag hoppas er helg varit trivsam.  Jag letade bland mina gamla inlägg i spraybloggen och tycker det här inlägget passar bra idag jag skrev det i april.  Jag väljer att reprisera eftersom jämställdhetsminister Nyamko Sabuni idag presenterar en ny sammanhållen diskrimineringslagstiftning.  Läs DN Den som diskrimineras kommer att ersättas”

Jag börjar med det här inlägget och skall försöka formulera ihop ett nytt på temat mångfald. Och jag påminner om att mångfald enligt Svenska akademins ordlista kan  avse ”en mängd enheter”.

Den engelska motsvarigheten till mångfald – diversity – betyder ”olikheter , så jag välkommnar den kreativa olikheten in i arbetslivet.

I april läste jag en jättebra avhandling av Angela Nilsson den heter ”Gränsvakter” Tankestilar och sortering vid rekrytering av personal i sex kommuner.

Angela påvisar problemet med personliga och strukturella tankestilar som eventuell gränsbom vid rekrytering.

Jag har försökt att sätta mig in i diskrimineringslagstiftning och förbud mot diskriminering av de funktionshindrade. Den är bra, och alla de andra lagarna mot diskriminering är egentligen heltäckande. Men det här är ett svårt problemkomplex, som knappast går att komma åt inom den privata sektorn. Där är tillsättning av tjänster en ganska sluten process och det är svårt att påvisa att man blivit diskriminerad. Det är här doktorsavhandlingen, Gränsvakter, blir intressant.

Författaren har suttit med vid ett antal rekryteringsmöten och lyssnat till hur rekryterare sorterar ut ansökningar, samt samtalar om de sökande. Resultatet är en aningen nedslående.

Hon visar indirekt, att det som kallas ”det personliga brevet” i rekryteringsprocessen är en källa till vad man kanske skulle kunna benämna indirekt diskriminering. Den mänskliga naturen är funtad på så sätt, att vi identifierar oss med det som är bekant .Och de luckor som vi då inte kan fylla i, tillskriver vi antingen positiva eller negativa karaktärsdrag.

Men även formuleringar i platsannonser lämnar en hel del övrigt att önska. Ta till exempel begreppet ”God samarbetsförmåga” Vad innebär det uttrycket, egentligen? Det kan innebära att vi skall anpassa oss med lätthet till den blivande arbetsgivarens organisation och arbetskamrater. Vilket i sin tur kan betyda att att den sökanden inte bör vara för ifrågasättande. Hur passar kreativitet in i den bilden?

Vi ser gärna att du är snabb, flexibel och ”noggrann”. Om man är en grundlig person så kanske snabbheten får ge efter lite. Att vara flexibel kanske innebär att personen har svårt att avsluta det man påbörjat. Men flexibel i bemärkelsen flyttbar eller rörlig, och då får man göra allt möjligt.

Om ansökan är sparsmakat skriven kanske man blir betraktad som osäker eller att man vill undanhålla något. Ibland har jag läst i platsannonser att man eftersträvar individer med annan kulturell bakgrund, kan man räkna in osund organisationskultur i det begreppet, eller att man kommer från en osund subkultur? Skulle den sökande kunna hävda diskriminering av en sådan anledning?

Dessa tanketroll eller gränsvakter bidrar till den indirekta diskrimineringen som är så svår att få bukt med.

Något annat jag har reflekterat över idag, är om man kanske inte borde skriva en liten rad till den sökanden och förklara vad man inte var nöjd med i den sökandes brev. Då kanske vi kunde anställa lite långtidsarbetslösa ungdomar, som hade det till syssla. Vore inte det ett lämpligt nystartsjobb De flesta HR avdelningar har idag inte tid för sådan service. Det är otroligt tråkigt att få ”tack för din ansökan men vi har valt att gå vidare med en annan kandidat”

Vore inte det ett mer serviceinriktat förfaringssätt att säga nej tack på ett mer konstruktivt vis. Det tror jag vore en källa till ett förändringslärande både för den sökanden och organisationen. Eller så kan vi slopa det personliga brevet helt och hållet och låta arbetssökanden skicka in en liten trevlig presentation via rörlig mms eller webcam eller ett samtal, en snabb telefonintevju. 

Den som vid första anblick kanske inte har den formella utbildningen är kanske just den som företaget letar efter?

Dagens lästips: Angela Nilssons, Doktorsavhandling i etnologi Gränsvakter, Tankestilar och sortering vid rekrytering av personal i sex kommuner

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: