ÖVERVAKNING OCH KONTROLL VERY CONTEMPORARY.2.8

https://i2.wp.com/www.tindra66.sprayblog.se/upload/annette%202.jpg
Någon
som har en foliehatt till salu. Min blåste bort häromdagen så jag känner mig lite naken. Det panoptikonska samhället närmar sig och det dyrkas upp lås överallt. Fast att dyrka upp lås verkar vara en kul hobby. Så länge dyrken inte skadar någon, samt för mycket ego-dyrkan kallas narcissism…

Ingen initierad fildelare eller intresserad av debatten har väl undgått att Liza Marklund har hamnat i klimakteriet och bjudit på en riktig ”hysteria in the peer to peer area”

Allt handlar så klart om osäkerhet och rädsla inför det nya. Det var likadant under 1968 och studentrevolterna lite varstans i världen. Människor oavsett roller och befattningar känner rädsla och blir osäkra då invanda kulturmönster förändras, och då är det bra att tystnaden bryts.

En som har lite mer koll på det här än mig är en fil dr i sociologi, Karl Palmås. Den 20 januari så hade han en jätteintressant artikel publicerad i Stockholms Fria under rubriken Efter Storebror: Demokratiserad övervakning och kontrollsamhälle. Och jag tycker ingressen är väl värd att tänka igenom..

Är det verkligen relevant att använda sig av George Orwells storebrorsmetafor när man talar om dagens övervakningssamhälle? Riskerar inte det att göra oss blinda för att det inte bara är statens intrång i den personliga integriteten vi bör oroa oss för? Karl Palmås, som på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet forskar om företagens roll i samhället, pekar på de utökade möjligheter som medborgare har att övervaka varandra. Om vi överger Orwells tankefigur kan det visa sig att vi upptäcker nya möjligheter till motstånd.

Rädslan inför övervakning och kontrollsamhället får inte paralysera oss medborgare lika lite som rädslan för fildelningen tydligen paralyserar skivindustrin och det politiska etablissemanget.

Jag är faktiskt orolig för vad Jutitieminister Beatrice Ask med Homo Politico Creativus kommer att hitta på härnäst

Gå till Karl Palmås Blogg 99 our 68…den rekommeneras..ni värderar innehållet själva så klart..

Läs även artikel från Technology Review; Music industry eyes digital future and asks: can it pay to be free?

Läs Frihet under övervakning, stockholmsfria

Andra bloggar om övervakning bodströmssamhälletIntegritet fildelning

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: