ÄR POLISER INKOMPETENTA?

Nu var det längesedan jag skrev, har dragits med en mastodontinfluensa och tappade fokus ett tag.Läser i Svenska Dagbladet idag om den undersökning som gjorts angående polisers bristande förmåga i bemötande och att de skulle vara inkompetenta. Inkompetenta är ju att ta i för det anser jag inte att de är. Men jag är inte ett dugg förvånad över resultaten

Många radiobilspoliser lever kvar i sitt fördomsfulla skråtänkande. Och vi får inte förbise den oerhörda snorkigheten gentemot de civila med akademisk examen som tagits in för att underlätta för den patrullerande bylingen att göra sitt arbete. Det gjordes för att det skulle bli fler poliser på gatorna, framförallt i storstadsregioner!

Det är nog så att revirpinkarna i yttre tjänst behöver inse att vi behöver ett mycket brett perspektiv för att komma åt brottslighet och brottslingar. Att inte enbart de som gått polisutbildning har unik och god människokännedom och vet hur brottslingar m.m ska hanteras.

Många poliser lever i en vi och dom värld. Det som de kallar slöddret och buset, knarkarjävlarna, blattarna samt en och annan stråltant. Vid polisskolningen läggs stor vikt läggs vid det som kallas taktik och agera övningar ute på fältet. Och har man dåligt med livserfarenhet då blir det som det blir. Då räcker det inte med muskelmassa i tricepsen, snurra batong och spraya peppar. Det handlar även om muskelmassa utan amygdalas inblandning. Svårt att få till om man inte har så stor livserfarenhet och valt ett yrke där man måste stå ansikte mot ansikte med illvillighet och promenera i eländets träskmarker. Och feedback det får de om de gör ett bra ingripande. Med bra utredning och bra underlag då kan gärningsmannen lagföras. Borde väl vara ett kvitto på polisarbete med god kvalitet!

Det som även är lite förvånande är att inte SVD tar upp vilka det är som är mest otillfredsställda med bemötandet. För det skulle jag vilja veta. Och om det gjordes någon kvalitetsmätning vid omhändertagande och jämförelse gentemot buset och brottsoffer. Det kan ju faktiskt vara så att det är viktigt att även mäta ifrån deras upplevelser. Som artikeln är utformad nu så framgår det bara vad som polisen i sin arbetssituation upplevde som frustrerande och som handlar om det inomorganisatoriska.

Sedan skrämmer det mig att många inte förstår sin arbetsuppgift och inte vidareutbildar sig. På många arbetsplatser idag är det så att man som medarbetare har en egen skyldighet för sin utveckling och förkovran. Så jag tycker det verkar underligt att man anger avsaknad av kontinuerlig utbildning som ett skäl. Det är vuxna människor det handlar om och då innebär det ju att man självständigt tar ansvar för sin utveckling dels i gällande lagstiftning men även inom andra områden som kan ha med yrket att göra.

Det finns säkert hur mycket utbildningar som helst i PHS, polishögskolan regi som hugade och ambitiösa poliser gärna deltar i. Men det kan ju vara förenat med en kostnad och myndigheten kanske inte betalar för den analytiska delen av utbildningen. För det bör vi hålla i minnet att det är två delar det handlar om här. Dels den taktisk praktiska samt den teoretiska. Och de i yttre tjänst är inte så förtjusta i akademisk teori.

Det är nog snarare så att många som gått polisutbildningen för länge sedan känner att de kan och vet allt så de är färdigutbildade. Lägg därtill många år på fältet i yttre och inre tjänst, så har de skaffat sig den vishet och livserfarenhet och ödmjukhet samt besitter modet som krävs för att kunna ge ett gott omhändertagande, dels till brottsoffret men även till brottslingen.

Läs poliser brister i kompetens
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: