VISA ANSVARSETIK GENERALDIREKTÖR LARS NYLÈN!

Responsibility Act? Det stod inget om det i arbetsbeskrivningen
bild från http://norran.se/multimedia/dynamic/00109/Ledare_5_9_ansvar_109610d.jpeg
oops såg stavfelet men rättat nu 🙂 redigerat 2008 04 21
Uppdaterar med en länk här som tar upp granskningen av kriminalvården och programmet uppdrag granskning. Jag såg programmet och blev lika upprörd som då jag tittade på debattprogrammet men orkar inte ta upp det till lodning åter en gång.¨

Ingen kunde väl undgå att lägga märke till handfallenheten som programmet debatt och Janne Josefsson bjöd på igår, då det gällde dödsfallen i häkten. Jag blev illamående och kände en enorm frustration. Det är nog ingenting mot hur de anhöriga kände sig.

Ni förstår, jag är allt för bekant med den undanglidande och bortförklarande mentaliteten som råder inom vissa av de rättsvårdande instanserna.

För en gång skull är jag helt enig med Justitieutskottets Thomas Bodström.  Och det är att det behövs ett fristående organ som sköter utredningar då det inkommer anklagelser mot, polis åklagare och andra rättsvårdande myndigheter. Det behövs mer transparens så att dessa offer någon gång kan få utkräva ansvar. De måste få gå vidare.

Lite lamt erkände Lars Nylén att fel begåtts. Fel?

Lars Nylén, människor har dött! De finns inte mer. Det är en tragedi och ett trauma för de anhöriga.

Du skulle ställt dig upp och tittat de anhöriga i ögonen och in i
kameran. Du skulle visat att du är berörd, att du som människa känner ett djupt deltagande. Du skulle ha sagt att du nu vill ta personligt ansvar, genom att du i framtiden i din roll som generaldirektör ska göra allt som finns för att förhindra att det här sker igen.

Men du hade inte mod nog att göra det. Det är det som kallas ansvarsetik /accountability. Genom en sådan handling och agerabeteende påvisar du det som då skulle kunna benämnas det goda och autentiska ledarskapet. Du skulle bett de anhöriga om ursäkt offentligt oavsett vad incidentrapporten och utredningen sedan visar.

Du kanske också lever kvar i det gamla. För genom sig själv känner man andra. Ett annat begrepp är projecering. Häkteschefen i Stockholm Lars Erik Pettersson visade i alla fall prov på både ansvaretik och mod då han avgick.

Ingen människa med någolunda normal intelligens kan eller borde förneka att det begåtts solklara fel mot de mänskliga rättigheterna. Men även att det brutits mot reglementet. Det är människoliv som gått till spillo. Ni som följer mig regelbundet vet att inte för alltså länge sedan föreslog jag nolltolerans mot självmord i häkten. Och jag hoppas att jag kan få fler med mig att backa upp denna vision. Vi måste öka rättssäkerheten även för polisiärt omhändertagna.

Människor i häktets förvar är fortfarande oskyldiga till motsatsen bevisats. Det är den grundregel som häktespersonal måste arbeta efter. Och det gör säkert de flesta. Men det finns de som söker sig till detta yrke av helt fel anledningar.

Precis som det finns människor som dras till polisyrket av dunklare motiv. Och det är att allt bus är parasiter eller slödder, och ska bekämpas till varje pris. Ont ska alltså med ont förgås! Eller?

Häkteschef avgår i protest: Lars-Åke Pettersson, chef för Kronobergshäktet i Stockholm, avgår i protest mot att kriminalvården inför hårdare regler för de häktade.

Seko vill ha fler anställda på häkten

Läs: Nolltolerans mot självmord i häkte

Compassion Fatigue, Coping with Secondary Traumatic Stress

I Love a Cop: What police familys need to know.

Tindra-Annette Broström, Sunne, Värmland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: