APPROPÅ STATSMINISTERNS STATSBESÖK I KINA

Gone fishing!

Gone fishing in EU as a Chairman.

rättad 2008  04 16

Vi drivs alla av lusten att leta slagpåsar och brister och fel hos våra politiker och den politiska oppositionen. Jag blir mer och mer tveksam över företeelsen. Jag grälar ofta på mig själv eftersom jag anser att fördomar och allt förhårt värderande fungerar som en mental tvångströja.

Ofta är det så att det som bedöms som rätt eller fel scenario uppstår just för att vi ofta gör antaganden som egentligen inte borde göras. Eller så gör vi inte de rimlighetsskattningar som borde göras. Och då blir det konstigt. Det blir som det blir.

Vår Statsminister Fredrik Reinfeldt tillsammans med många ur vår politiska högsta ledning och ledande inom företagssfären besökte/besöker ju Kina. Jag tycker det var jättebra att Statsministern valde tystnaden i detta sammanhang. Då han skulle överlämna en lista med 13 namn.  Och det är bara att gratulera Ericsson till odern.

När de väl anlänt så började började konvenans och sprätthökar knorra soch tycka att här hade Statsministerparet Fredrik och Filippa Reinfeldt gått över gränsen då de lämnade planet i ledig klädsel. Ja så kan nog tyckas vid första anblick. Och ska man följa ett strikt protokoll/detaljen så är det nog så.

Men börjar vi utforska  kinesisk tradition och vad kineserna själva sätter stort värde på, så är det främst att de vill ha mycket formella möten, istället för att fokusera på klädseln. De själva kan vara ganska så informella  i sin klädsel närmare bestämt.

Jag tror nämligen att Fredrik Reinfeldt med sin ödmjuka och lyssnande framtoning når fram hos Kinas högsta politiska ledning. Just därför att asiater anser att undergivenhet är en dygd. Och det kan mycket väl vara vägen till att Kineserna skriver under ett klimatavtal. Hoppas kan vi ju i alla fall. Sedan är jag mycket väl medveten om bristerna i efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna.

Det ska bli intressant att se hur han placerar eller placerat sig vid gruppfotograferingarna. Ett bra taktiskt drag vore att inte inta en alltför framträdande position.

Vår statsminister Fredrik Reinfeldt kanske skulle vinna på att ställa sig i bakre ledet. Något att påminna sig om vid det svenska välkomnandet av Kinas Premiärminister Wen Jiabao om det är han som kommer eller president Kinas president Hu Jintao som kan tänka sig att återvända till Sverige ytterligare en gång.

Läs det mesta om statsbesöket här..

Annonser

One Response to APPROPÅ STATSMINISTERNS STATSBESÖK I KINA

  1. Swe Primeminister gone fishing as a chairmen in EU. Good luck!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: