FÖRSVARSMAKTSDRAMAT!

 

http://www.tindra66.sprayblog.se/upload/Me%20in%20da%20shop
Idag presenterade ÖB sitt förslag och angav att försvaret inte kan uppfylla sina åtaganden om de inte får mer pengar. Men han sa i samma andetag att han inte tänker avgå. Och att det inte blir mer pengar för att man byter chef.

Det är underligheter i diskursen. Vi har alltså en Alliansregering där delar av den ställer sig positiva till ett Nato-medlemsskap. Men det kan ju knappast komma på fråga om vi nedmonterar försvaret enligt den mall som nu pressats fram. Det är en sak att presentera anorektiska förslag ang hur Sveriges försvaramakt ska se ut i framtiden. Men blir något helt annat då HKV med ÖB Håkan Syrén i spetsen skall verkställa desamma.

Även om och framtidsplanerarna lagt fram ett värsta scenario så kan det ju tänkas att försvars och finansdepartementet nappar. Vad händer då?  Och nog är det väl så att om vi ska ha ett försvar, så bör det vara redo att att kunna bemöta ett brett konfliktspektrum. 

Vi kanske måste blicka ända ut i rymden även då det gäller svensk försvarsförmåga.  Sedan har vi kostnaderna för en omfattande cyberattack. Så det är av största vikt att vi har ett stöd för ett brett folkförsvar. Och ett nära samarbete med andra så att vi kan bemöta framtidens mångfald inom olika presumtiva konfliktscenarios.

Hur slår nedskärningarna mot RMA revolutionary military affairs och det nätverksbaserade försvaret NBF. Det har investerats många sköna kronor att få det här på banan. Så det skulle vara intressant att få höra General Michael Moore yttra sig lite mer stringent nu när försvaret springer läck. För han är ju en av dem som är en av de stora reformivrarna av det svenska försvaret. Så det vore intressant för en vanlig allmogestinta att få en övergripande framåtblick.

Kanske kan han eller andra på strategienheten vid HKV tipsa om nya svarta svanar och intressanta teorier att äventyra mitt rigida mindset, då det gäller framtida osäkerhetsvariabler, hot och möjligheter

Om Försvarsmakten slimmas så lär det även hyvlas i det Nätverksbaserade Försvarets operativa förmåga, och kanske försämra vår interoperabilitet även på den fronten.

Lästips: Wiki List of cognitive bisases

RAND Network-Based Operations for the Swedish Defence Forces

2 Responses to FÖRSVARSMAKTSDRAMAT!

 1. Uno Nilsson skriver:

  Aktarje! Big Brother tar över. Jas ska träna med USA fast vi inte har råd att flyga dem här hemma. Våra trupper åker till afrika och tillbaka fort som fan (vad kostar en sån meningslös gest?). Vi finns i Afghanistan. Vi är med andra ord fast i nätet som USA har spänt över hela världen. Jag vill inte stödja den politik som USA för, jag vill vara Sverige, föra en neutral politik vad gäller globala frågor. En politik som formerades av Olof Palme bl.a och som innebär att vi stöder frihet och demokrati överallt.nBra bloggat igen!!! Jag har på sätt och vis bloggat om samma sak. kram från bara U

 2. Hej och tack för kommentaren

  Ja försvarsdramat är för sorgligt och jag tycker du har bra argument och jag jag tycker det är dags för försvarsminister borg/tolgfors att lyssna på dem som har intellektuell spänst i sammanhanget nämligen utrikespolitiska institutet. De anser som du att Ryssland bevakar sina intressen och det är väl missilskölden ett bra tecken på..

  Nu är jag ju anhängare till NATO men jag anser att i den frågan ska det folkomröstas och inte kittla dem under hakan och ta in oss smygvägen. Samt att Som Tolgfors gör nu skicka iväg JAS piloter för 27 miljoner när resten av piloterna inte får flygtid är på gränsen till stolleri.

  Visst flyguppvisningar i all ära men det som de testar där är bla. det jag skrev om nämligen det nätverksbaserade försvaret.

  Jag vurmar ju även för JAS projektet men det får ju finnas gränser och klimathotet skall inte bekämpas med försvarspengar. försvarspolitik och allmänna säkerhetsfrågor lyfta enligt stuprörs principen utan förgreningsrör.

  Ja jag är upprörd för de börjar likna lekstuga. Och jag tycker ÖB Håkan Syrén gör helt rätt som pressar fram opinion i frågan modigt för han vet ju vad som står på spel. Det blir väl som med förre rikspolischefen han får snedda ut om ett tag.

  KRAM från tindra66 fördagen med ryggskott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: