TOP SECRET/ VIPER: UNDERRÄTTELSETJÄNST SKA VARA EN NATIONS ÖGON OCH ÖRON

The Swedish spyder
The Swedish spyder
Det här superhemliga inlägget med top secret/viper säkerhetsklass skrevs i somras men eftersom jag tänkte twingla till artikeln i idag ang att FRA avlyssnar så kör jag den i repris.
Jag skrev ett inlägg som jag kallade för skallgång, där jag menade att vi kritiker måste besinna oss lite och vi kan  läsa i expressen att FRA måste tas ifrån makten över sökningarna.
Precis. Och jag instämmer i ett rungande ja. Camilla och Agnetas förslag och artikel tycker jag bådar gott för att vi ska kunna åstadkomma det som kallas ”best practise” i lagstiftningen och att vi närmar oss en acceptabel balans mellan personlig integritet och säkerhet kontra framtida hot och risker.  Det som står i texten är i väl överensstämmelse med vad ”Making Intelligence Accountable : Legal Standards and Best Practice for Oversight of Intelligence Agencies föreskriver”

‘Det domstolsliknande organet är inte bra till sin utformning och det ska vara en domstol som ger tillstånd iget annat duger enligt mig.

De kontrollöverrockar som lagts på förslaget kan förhindra underrättelseverksamhetens effektivitet. Att detaljstyra en underrättelseverksamheten  är sällan bra det heller och det är även sådana risker med i det gamla förslaget.  Alliansen ska riva upp inget annat duger. Börja om från början

Och jag instämmer även i att skyttegravspolitiken måste ta ett slut och att vi kritiker måste även försöka fokusera på det som är bra i lagen för den är inte dålig rakt igenom. Det skulle vara intressant att pröva om talmannen kan stoppa en dåligt beredd proposition. Jag tror att en sådan regel finns men jag är inte säker kanske någon annan vet?
Fra A la mask. Bilden är komponerad av Margareth Osju så här skriver hon om sin nya bild illustration.

Fra a la mask är en var en speciell beställning. Den är universell, vilket innebär att både manliga och kvinnliga politiker kan bära hatten utan minsta problem. Passar slingrande och fega politiker och även trotjänare inom FRA som hand i handsken. En mask att agna och lura fula fiskar med. Likt ett blankt torskdrag till att veva in bitska gammelgäddor eller aborrar som lurar i vassen

Förebilden till denna hattkollektion är foliehattsförespråkare inom Svensk Politik och FRA Försvarets radioanstalt självt

Ni vet, ett, foliehattproffs som ansåg att vi FRA-lags kritiker har behov att bära foliehattar. En slingrande typ. Vem urförebilden är? Jo självaste Anders Wik som uttalde sig i en tidning i början av 2007.

Så här yttrade sig Anders Wik i computer sweden då. ”Ändå fortsätter alla foliehattar att tänka på oss som inhemska brottsutredare, inte som signalspanare med internationell inriktning. Om lagförslaget går igenom gör vi bara vad våra uppdragsgivare ber oss om efter godkännande i kontrollorganet. Något annat får vi inte syssla med. Om ingen ber oss om någonting så gör vi ingenting, säger han!

Är det därför de anställt så många analytiker ? Och isåfall så är väl även de från SÄPO som anser att lagen överskrider mandatet foliehattar. Jag befodrar några ur kollektionen snart för deras personals integritets skull.

Samt att då är det inte heller ekonomiskt lönsamt. För så stark är inte hotbilden mot svenska mål inne i vårt land och vad gäller det militära benet så samarbetar vi ganska bra med våra parter ute i mission. De bästa argumenten finns just nu hos Oscar Swartz där han smular sönder Ingvar Åkessons debattartikel i svd jag citerar:

Teknisk signalspaning är alltså INTE avlyssnande efter innehåll i kabel utan en verksamhet som går ut på att i luften kartlägga radar- och radiosignaler och upprätta register över dem så att man av signalens karaktär kan avgöra exempelvis från vilken flygplanstyp den kommer. Detta är en viktig militär verksamhet och den torde utföras ute över Östersjön samt i utlandet. FRA kanske borde stängas och militären få en avdelning för teknisk signalspaning i stället”

Och i en kommentar hittade jag följande: ”I Kabul finns en NIC (National Intelligence Cell) som stödjer både Isaf (där svenska personalen ingår) i stort och den svenska insatsen med underrättelser. På Isafs högkvarter tjänstgör även några svenskar i olika stabsbefattningar”

Kan ingen berätta detta för Åkesson och Tomhylsan?

Dessutom betonar Anders Wik i artikeln att FRA inte har något eget syfte med att lyssna” Tjenare! Då säger jag följande till er alla!

”Underrättelsetjänst ska endast vara en nations ögon och öron. Det ska inte upphöjas till dess själ och hjärta. Däremot ska personlig integritet vara det, och integritet som begrepp beslutsfattandets livsnerv”

Lästips Förre Säpochefen kritiserar förslaget

Ångrar sin nedlagda FRA-röst

Större ambassad bättre än signalspaning

Läs oscar swartz hela postning

Andra bloggar om ingvar åkessons artikel

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: