FRA-LAGEN SALSATUGG OCH DIMMA

https://i1.wp.com/www.tindra66.sprayblog.se/upload/%D6vervakning_AB.jpg
Jag skrev i mitt förra inlägg om tredje gradens spel och det känns olyckligt att våra politiker väljer att välja salsatuggets strategi.

FRA anhängarnas ambition är tydligen att munhuggas oh skapa ännu mer av det i det som inom militärterminologi kallas the fog of war. Den fyrstjärniga NATO generalen **Lauris Norstad menade under sin tid som SACEUR Supreme Allied Commander Europe -att moderna krig är filosofiska och att en dålig idé endast kan bemötas med en bättre idé. (fritt översatt)

För mig handlar mitt egna engagemang också om att utomstående organisationer och nätverk ska få möjlighet att delta i policyprocessen vad gäller underrättelsetjänster. Svenska politiker ska inte ha monopol på för-förståelse och insikter ang. denna verksamhet. Och jag hoppas att vi kanske någon gång i framtiden vi skulle kunna åstadkomma ett tillsynsorgan som även bereder möjlighet för intresseorganisationer att delta i kontroll och insyn”  Jag vet att den engelske statsvetaren Peter Gill haft liknande tankar men haft svårt att få gehör för dem. Kanske är tiden mogen snart.

Ja jag är mycket väl medveten om att det handlar om den hemliga referensramen samt sekretessen om okonventionella arbetsmetoder. Samt att det finns stor risk för läckor.Men jag tror det är på tiden att investera i lite tillitskapital till de ev. utomstående som skulle kunna komma att ingå i denna aktivitet. Och det är även viktigt att komma ihåg att förtrycka kritiker kommer att spela kritikerna i händerna. För det är en strategi de FRA anhängarna inte verkar ha tagit med i beräkningen då de är så framhärdar i ren dumhet ibland. Politikerna måste tänka till lite när de ska tillsätta och rekrytera kontrollorganets medlemmar.

Jag vet inte om ni lyssnade till vad Överbefälhavare Håkan Syrén sa i Kunskapskanalens FRA forum så har han initierat ett program inom Försvarsmakten som bygger på open source intelligence dvs. OSINT. Och som jag berättat för er tidigare så finns det tankar även inom USA.s underrättelseväsende som bygger på mer öppenhet och att man välkommnar andra perspektiv i verksamheten. För inte så länge sedan delgav jag er något som heter Minerva consortia

We wish to expand this support into fundamental research in new areas in the social sciences. Minerva will be driven by the pursuit of wider and deeper knowledge of subjects of national interest, derived through open-source research, to produce conferences and publishable peer-reviewed papers”.

Om vi importerar och implementerar så många mekanismer och adopterar ledarskapskoncept och managementkulurer från USA,  då borde vi väl i maktbalansens namn även snegla lite på det som är bra ur transparens och medborgar synpunkt.

Igår fick de nu friade Somalierna som fanns på en terroristlista upprättelse av Europadomstolen och Carl Bildt uttryckte sin förtjusning över att det finns en rättsapparat som fungerar.

Självklart så kunde jag ju inte undgå och tänka på FRA-lagen i den stunden. För lagutformningen som den är skriven nu medger ingen reellprövning. Så det blev lite utav en paradox i Utrikesministerns uttalande på TV nyheterna igår. För han borde tänka efter vilken typ av lag han är med och driver fram nu och vad han sa i den stunden.

Riv Upp Gör Om Gör Rätt

**General Norstad was scheduled to relinquish his NATO command on Nov. 1, 1962, but the Cuban missile crisis that October prompted NATO to ask him to saty in the post until early in 1963.

Läs Al-Barakaat får rätt mot EU

Kolla en förhandsvisning Peter Gills bok Intelligence in an Insecure World

underrättelsetjänst sociogram brevhemlighet signalspaning rent mjöl i påsen
Hälsa på Mark klamberg som gjort en anmälan till datainspektionen
Hälsa på hos framor gun
Annonser

4 Responses to FRA-LAGEN SALSATUGG OCH DIMMA

 1. man har bundet fast sig för hårt så nu lär man inte riva upp. Tyvärr

  Jag passar också på att utmanade dig i en av mig ihopknåpad reflektion/utmaning. Den skall göras innan din nästa födelsedag.

  http://enbart.blogg.se/2008/august/080815-enbart-utmaning-3.html

 2. Nej det kommer de ínte att göra men jag tror att lagen kanske kommer att bli bra.Jag hoppas och håller tummarna.

  Det vore politiskt självmord att inte fixa till det här nu under de månader fram till december tjänstemännen har på sig. Och jag tror de tagit till sig av bloggosfärens kritik.

  Det är ju inte vilket löst folk som helst som kritiserat. Och den parlamentariska utredningen är ju i princip klar. Det är bara att sammanställa materialet, och faktagranska samt ta kontakt med Peter Gill och andra tunga statsvetare som kan området. Hans Born från Norge,som skriver för DCAF är ju en annan specialist som bor nästgårds. Han ställer säkert upp och gör en översyn av förslaget han också bara någon har vett att be honom.

  Personligen så hoppas jag få se Johan Tunberger samt någon ytterligare gigant göra utredningen om det blir en parlamentarisk sådan.

  Återkommer till din utmaning Må gott.

 3. You should be a part of a contest for one of the most useful websites
  on the internet. I most certainly will highly recommend this website!

 4. passione skriver:

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think
  I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: