FRA-LAGEN: YTTERLIGARE MAKTFÖRSKJUTNING?

The Swedish spyder

The Swedish spyder

Pågår det en maktförskjutning i liknande den som pågått i USA under senare år. Där har ju presidenten kört över kongressen ett antal gånger. Och läser man vissa skrivningar i FRA lagen så verkar det som om Regeringen själva vill komma undan. De behöver minsann alltså inte söka tillstånd för sina sökbegrepp om jag förstod rätt av FRA forumet.

Anne Ramberg pressade Statssekreteraren inom Försvarsdepartementet på det här. Och jag tycker faktiskt Håkan Jevrell borde ha förtydligat sig mer angående den oerhört viktiga frågan. Men istället var han ovillig att inse problemet med skrivningen.

Det går inte att komma undan motsvarigheten i den amerikanska lagstiftningen, och deras Patriot act. Där akronymen står för Provide Appropriate Tools Requerd to Intercept and Obstruct Terrorism! Fundera lite på formuleringen. För visst är det väl så att om jag som privatperson eller politiker motsätter mig det här då går jag emot mitt lands säkerhetsintressen. Jag kan bli betraktad som illojal. Eller om vi ska hårdra det. Jag sympatiserar med terrorism. Vi motståndare har ju redan fått höra att vi är dissidenter!

Och så har vi det domstolsliknande organet. Samt indikationerna från Moderaternas Per Schlingman att lagen ska kallas en antiterror-lagstiftning. På det sättet så vill alliansens och oppositionens FRA förespråkare sänka tröskeln för de intrång i det privata och den profilering via sociogram som kan komma att ske. Antiterrorargumentet bevisar att nämligen att FRA-lags motståndarna inte ser till landets bästa. Utan istället ger vi uttryck för osunda, ja nästan extremistiska tankar.

Det får mig att misstänka att de från svenskt eller europeiskt politiskt håll verkligen vill införa ett tillvägagångssätt som direkt kopierar den Amerikanska lagstiftningen. Och den svenska FRA-lagen och de tilläggslagarna är direkta duplikat av den amerikanske FISA Foregin Intelligence Survaillence act. De tillägg och ändringar i tilläggslagarna som rör en anpassad försvarsunderrättelsetjänst har nästan exakt samma formuleringar i undantagen som den amerikanska

Det finns en utpräglad ovilja till att få till en enhetlig granskning i lagförslaget. Och hur ska vi tolka att våra folkvalda slår bakut inför tanken. Jag kan inte annat än dra slutsatsen än att det demokratiska underskottet ökar, och att riksdagens mandat kraftigt urholkats. Denna utveckling kan inte Alliansen ensamt beskyllas för. Utan det är även ett långt socialdemokratiskt styre som bidragit till utvecklingen. Som innebär att en maktförskjutning bort från riksdagen skett.  Mer makt har överlämnats till den verkställande makten dvs. regeringen.

Hur är det egentligen ställt med den folkvalda församlingen i riksdagen. Representerar den verkligen valmanskåren i Sverige?

Sedan kan vi ju fundera på det senaste utspelet från Beatrice Ask ang det här med personuppgifter och att de ska skyddas bättre. Finns det inga egna nationella argument kvar för att man som politiker medverkat till att lagstifta söder den personliga integriteten. Ja då är nödlösningen att ta till EU´s rena mjöl i påsen. Det ser bra ut på pappret i alla fall!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: