FYRA DAGAR KVAR: RICK FALKVINGE pp MANAR TILL EFTERTÄNKSAMHET

https://i0.wp.com/www.tindra66.sprayblog.se/upload/Justitia.jpg

Bilden heter jutitia av margareth osju

Stop look and listen så inleder Rick Falkvinge Piratpartiet sitt inlägg idag. En bra uppmaning.

Vi mår alla bra av att stanna upp känna efter och rikta vår uppmärksamhet inåt såväl utåt. Då gäller det inte enbart att tänka i banor av yttre och inre hot. Vi översköljs av en massa information om FRA-lagen i bloggosfären. Och det är så många trådar att det faktiskt riskerar att bli en debatt och bloggsörja. Det tar kraft och tid att sätta sig in i den språkliga innebörden hos olika bloggare och debattörer för att förstå vad de har förstått.

Igår när jag kommenterade hos illustratören Margareth Osju vars bilder ni tar del av så var jag ledsen och upprörd. Jag har helt tappat förtroendet för många politiker. Jag vet inte vad de menar längre då de pratar. Jag blockerar mig även om det de säger faktiskt är vettigt.

Framtidens politiker som blir invalda i riksdagen eller i kommuner måste förstår hur viktigt det är med klarspråk. Det handlar inte enbart om att var en god debattör. Det handlar om att få människor att förstå på ett djupare plan. Insikter och aha-upplevelser som bidrar till en förstärkt transparens och ömsesidighet när vi gemensamt ska skapa en bra politik. Missbruka inte orden. Distorstion är förödande.

Så här skriver Rick Falkvinge idag om transparens.

Lagstiftningsarbetet behöver överlag bli mycket mer transparent. Min vän och kollega Karl Fogel har föreslagit att allt lagstiftningsarbete ska ha krav på fullständig transparens, att varje lagförslag måste skrivas i en wiki, så att alla medborgare kan ha fullständig historik på exakt vilka ändringar som gjorts i förslaget, när, och av vem.

Detta saknas i stort sett helt idag. En 500-sidig SOU eller Ds blir en lika 500-sidig proposition, och ingen sitter och jämför varje ord. Vem har ens kapaciteten?

(…och för att citera en person på en konferens i Finland när jag dryftade den Karl Fogels idé över bordet: “Och plötsligt och oförklarligt, så vaknade tusen lobbyister ur sin nattsömn med ett skrik.”)

Det måste till ett stopp för lagstiftningsarbete som är så ogenomträngligt att inte ens lagstiftarna själva förstår bakgrunden till och konsekvenserna av sina beslut, utan gör som tjänstemän med en helt egen agenda säger åt dem. Källa Rick Falkvinge Piratpartiet

Riv Upp. Gör om. Gör rätt!

Andra bloggar om FRA Fildelning piratpartiet frihet transparens integritet riksdagen bloggsörja

Stop. Look. And listen! Toni Braxton och Michael mc Donald.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: