Konservativa eller osäkra HR-avdelningar vs Social Media

Och nu blir det reklamfilm be boop bedo, buh!

A serious and good philosophical work could be written consisting entirely of jokes.  Ludwig Wittgenstein.

Börjar dagen så med ett citat eftersom jag tycker om och skratta.  Livet är tillräckligt allvarligt ändå. De senaste dagarna har reflekterat mycket på en liten blänkare i  Agenda, ang ett rekryteringsföretag som svammlade och outade sitt och förtagets  skvallergooglade på sina presumtiva kandidater. 

Det är ju knappast något nytt för mig att ”snofsiga” (löjligt retro, jag vet) handläggarediverse myndigheter och fiiina  HR-avdelningar eller bemanningsföretag genom sin arbetlinje kartlägger och kontrollerar sina sökandes nätrörelser.

Jag och många med mig har skrivit om opak transparens vs kontroll och öppenhet ett flertal tillfällen. Samt personlig branding.   Jag har min inställning klar.  Parrheisa’s demokratiska kraft är underskattad. Parrhesia betyder ungefär uppriktigt yttrat. (Feraless Speach/focault)

Med den attityden som uppvisades i agenda  så vill jag inte arbeta hos hos ett sådant företag .  

Det yttrade visar att de inte har förstått sammanhanget utan fortsätter stånga huvudet mot bergväggen. Transparens 2.0 och delaktighet i det globala offentliga samtalet på internet2.0 är en ”konkurrensvariabel som ett företags HR och personal-avdelning inte ska underskatta. Och det borde hon insett.

”Trallen” eller ”framen” påvisade låg integritets-logik om man tar för vana att sitta och skvallergoogla och oja sig helt utan anledning bara för att man ska. 

Företaget borde  genast uppdatera sin IT policy och gå på lite föreläsningar ang ang öppenhet och möjligheter. Det var genom aktivism 2.0 bottom up via internet Mr Barack Obama vann valet. Men hon kanske hade missat det.

Vi befinner oss i ett nytt paradigm och rekryteraren i SVT’s agenda påvisade med tydlighet att de socialt medieaktivas insikter ligger långt långt före den organisatoriska utvecklingen.

Vänta istället tills efter mötet  med den sökande och undersök om denne nämner att den förekommer på nätet och i vilka sammanhang. Jag anser därför att ansökningshandlingar ska anonymiseras. Den berömda magkänslan fallerar pga av dessa förutfattade meningar. Det är under och efter intrevjun som bloggandet och ev synpunkter på det kan tas.

Ytterligare en sak som gjorde mig irriterad var att ”den snipiga rekryteraren” fick stå oemotsagd. Jag  tycker SVT åtminstone kunde ha försökt att hitta någon som inte alls har den där anala ”marinblå beiga” (konservativ) inställningen mot bloggande och social media.

Huvudsaken är anser jag -att man inte bloggar  så att man bryter mot grundlagen kränker eller uppviglar.  ”Företaget” ska  ge tydlig information om vilken IT-policy som gäller.  Det  så att den nyanställde inte bryter mot de regler efter att rekryteringen är avslutad och att den plockar ner sin blogg.

Som kandidat har jag ett delansvar att upplysa vid intevjutillfället att det bloggats och andra sammanhang man befunnit sig i. Även de mest prekära.

Annonser

One Response to Konservativa eller osäkra HR-avdelningar vs Social Media

  1. Tindra Annette skriver:

    Ansökningshandlingar ska anonymiseras menar jag så klart. Avanonymiseras först vid intervjutillfället ihop m kandidaten. (Not te mig själv)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: