Medborgare, du kan lita på oss – Stockholmsprogrammet 09

 

Most wanted, citizenprivacy!

Most wanted, citizenprivacy!

Du kan lita på oss, uppmanades jag uppfodrande  av Beatrice Ask igår dels i svt samt på expressens ledarsida. Nej det tänker jag inte göra eftersom det saknas en tydlig helhetssyn i de senaste lagförslagen som presenterats från EU. Begreppet tillit blir snabbt urholkat precis som ansvar så fort politiker börjar hamra och snickra med dessa i den retoriska redskapsboden.

Att Misstron är hög hos de poliser som ska arbeta gränsöverskridande framgår av ytterligare en Svd-artikel. Jag kan även läsa följande på ledarsidan expressen 09 07 15  Att integriteten garanteras som ett svar på Ledaren Tala med oss. ”Någon dold agenda arbetar vi inte med” eller ”I sitt utkast till Stockholmsprogrammet betonar komissionen vikten av att sätta medborgaren i centrum och lämnar bland annat förslag om stärkt integritet genom bättre skydd för personuppgifter”

Nej Beatrice Ask det kommer inte att bli ett starkare skydd för integriteten. Inte när vi tampas med länder som Storbrittanien, Frankrike, Tyskland och Italien. Dvs det gäller till Ipredmannen dyker upp via brev eller ringer på dörren för en husrannsakan. Och när jag läser följande i SVD från artikeln Poliskrav på bättre samarbete kan jag direkt konstatera att vår  Justitieminister idkat skenmanöver för att mildra men inte lindra oron.Även om det i slutet framgår att Svensk polis inte vill ha utländska kollegor som opererar på svensk mark. Men vad betyder egentligen ”Vi måste få ett högre tempo, att informationsutbyte går snabbt är viktigt” längre ner i artikeln. Och vad betyder ingressen?

Snabbare beslutsvägar och direkt tillgång till andra länders öppna offentliga register, är några förslag som kan förbättra det brottsbekämpande arbetet inom EU, anser poliser och åklagare. I morgon inleds EU-mötet i Stockholm.

Jag påminner om att jag absolut inte har något emot samverkande brottsbekämpning. Det är formuleringar i lagtexterna som jag invänder emot. 

Den svenska FRA-lagen Acta Hadopi 1,2 Ipred samt Telecomdirektivet, alla är de utslag av den gigantiska säkerhetsteater som pågår efter 11 septempber 2001. Det är vi kritiker rörande överens om.  

Igår läste  jag Bruce Schneiers senaste nyhetsbrev och artikeln Imagining Threats följande citat från den artikeln tycker jag är värd många reflektioner. 

First, there’s a control bias. We tend to underestimate risks in situations where we are in control, and overestimate risks in situations when we are not in control. Driving versus flying is a common example. This bias becomes stronger with familiarity, involvement and a desire to experience control, all of which increase with increased risk analysis. So the more risk analysis, the greater the control bias, and the greater the underestimation of risk.

Och det sista ska inte tolkas som att  mer kontroll balanserar underskattandet av risk. Utan det är en uppmaning att utveckla det som kallas riskintelligens inför det som är ett större hot nämligen varadagsrisker ex översvämningar eller småbrottslighet.  Det motiverar framförallt inte de ingrepp i den personliga integriteten som vi blivit matade med under snart 10 år.

Bruce Schneiers menar att det är dags att begränsa den enorma överspändhet m.a.o säkerhetsteater som de flesta europeiska administrationer  frossar i. De tidigare nämnda lagarna/lagförslagen är inte ett utslag för det som kallas Best practice i juridiska sammanhang. Det är  snarare ett utslag en organisatorisk politik enligt gammal scientific-managmentkoncept signerat Frederick Winslow Taylor.  Samt icke att förglömma, det genererar gigantiska kostnader för att sila mygg och svälja kameler.

DN  DN2 DN3 

Andra skriver om stockholmsprogrammet kopierat från Farmor Gun och Jens O. Mark KlambergHAXEKO av datorfilosofi, ochKarl SigfridNätverket Svart Måndag. Hemsida: NSM-Sverige Farmor Gun  Erik Hultin Politikerbloggen Oscar Swartz  


2 Responses to Medborgare, du kan lita på oss – Stockholmsprogrammet 09

 1. Margareth Osju skriver:

  Ang Bea A idag: Hon ser spöken och vi ser verkligheten….

  saga kontra ?

 2. jag vet inte vi lever i parallella universa.

  Jag kan förvisso hålla med Mary Jensen Mina moderata karameller att vi kritiker kanske måste finslipa retoriken och inte tala om likvagnar och andra metaforer. Vi halkar väldigt lätt in i den typen av agiterande retorik.

  Det som slår mig är nu att debatten måste ändra fokus. Det går inte att få andra att lyssna om man dramatiserar och börjar tala om förtryck och likvagnar och liknande, där är vi inte idag. Med skrämselpropaganda avtar respekten för det som sägs. Liksom respekten försvinner från den som håller tyst och bara låtsas som om det regnar. Båda sidor behöver kamma sig och inte bestämma sig för att den andre inte förstår. Citat från Marys postning Jag var i Humlegården

  Det riskerar att de tongivande inom olika nätverk aldrig inbjudna att konversera istället kommer vi att få stå kvar med dumstruten på huvudet. Som du såg på Facebook så la jag upp länken till det nya moderniserade FBI Ndex registret. http://www.fbi.gov/page2/april08/ndex_042108.html

  Det är i allra högsta grad ett synligt tanketroll. Och eftersom många höjer rösten och det ”pratas” om ett europeiskt FBI är det dags att syna varför den framen /inramningen/begreppet blivit så populärt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: