Fler register löser inte metodproblemet.

 

En analytisk tiger i tänk tanken är bättre än sociogramklibb i crays-kakburkar

En analytisk tiger i tänktanken är bättre än myndigheters sociogramklibb i crays-kakburkar

Inte nog med att datafiler kommer på drift  när jag vaknade i morse så kunde jag läsa i DN att  Polisen vill utöka arbetet i olika register precis som Erik Hultin reagerar jag på följande stick. 

Justitiedepartementet arbetar med en ny lag om behandling av personuppgifter i polisens brottsbekämpande verksamhet. Polisen vill bland annat få möjlighet att utöka sina register och vidga samarbetet mellan de olika myndigheterna.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Hur kommer det sig när man inte ens klarar av att ansvara för sekretesslagda datafiler att man fortsätter att vilja få tillstånd ett utökat registersamarbete. För när jag läser följande i Polisens problembild 2011 sekretessprövad version så blir det verkligen pinsamt.

För att effektivt kunna bekämpa den organiserade brottsligheten är det viktigt att Poli- senkommer åt nyckelpersonerna i den kriminella verksamheten. Ett verktyg för att underlätta detta är listor över vilka personer det finns ett särskilt behov av att punkt-markera. Det finns dock en risk att arbets metoden bidrar till ett ökat kändisskap för de kriminella och ”att vara listad” kan ses som statushöjande inom den kriminella världen.

Det pratas om tillit myndigheter och medborgare emellan.  Vi medborgare ska lita på våra politiker att de alltid har rätt. Det börjar bli en aning farsartat med denna krampaktiga fastlåsning vid  tilltron att fler register kommer att ge bättre koll på proffsbuset. Chefen för länskriminalen ville inte yttra sig i TV4 i morse. Tror jag det då hon har arbetat på Säpo tidigare. Polisen är ju den myndighet som ska ansvara för den systemhotande brottsligheten och illbattingar genom casus belli organized crime.  En skarp operativ samverkan myndigheter emellan.  Jag skrev om det redan i november 2007 och avslutade

Sedan så frågar jag mig blygt, om polisen klarar av att använda sina lagstadgade verktyg. Trots avlyssning verkar det som de i en del fall inte riktigt förstår hur de skall hantera materialet. Vissa busar går fria trots bra spaningsmaterial men att det klantas till i rätten.  Eller att man försöker döma för ett brott som någon annan redan blivit dömd för via samma avlyssningsmaterial.

Nu kan jag lägga till att man inte håller reda på datafiler /minnesstickor eller att samarbetspartners (kom ihåg polisen har inte gjort fel?) kopierar över en datafil till en dator som blir stulen. Än värre kan vara att filen låg på ett mailkonto typ gmail/hotmail som lätt som en plätt kan kapas om illvilligheten är ute efter dig. 

Snart skickar Rikspolisstyrelsen fram Sveriges enda? länspolismästare Carin Götblad. Hon ska få berätta om hur väl projekten Nova, Laura samt Nickel fallit ut, och att att värdetransportrånen minskat. och glöm inte att man förhindrade ett rån alldeles nyligen.

Läs detta lilla stycke som är taget från mål och riktlinjer den systemhotande brottsligheten Västra Götaland 2009

Dessutom reflekterar människor inte i samma utsträckning över sina handlingar på internet. Den polisära närvaron och synligheten på internet behöver därför öka. Metoder för underrättelse-, spanings- och utredningsarbete på internet behöver utvecklas och systematiseras. 

Det förefaller som om polisen själv behöver stämma till eftertanke innan de börjar gräva i databaser. Samt att polisen ihop med populistiska politiker kanske bör fokusera och genomföra samt utvärdera nedan citerade intentioner. Sen kan vi med tillitsfulla medborgare/ väljares hjälp börja bygga upp regionala underättelsecentra RUC och det nationella underättelsecentret NUC.

Verksamhetsplanen utgör grunden i polismyndighetens planering av verksamheten. Polisens underrättelse-modell (PUM) med operativa ledningsgrupper på olika nivåer och VPOP-systemet är verktyg för förfinad ledning och styrning av den verksamhet som är beslutad i verksamhetsplanen d.v.s. VPOP bidrar till att säker- ställa att statsmaktens intentioner får genomslag i bedriven verksamhet. Därutöver bidrar VPOP till ett mer strukturerat och kvalitetssäkrat planlagt arbete med möjlighet att identifiera goda och verkningsfulla arbetsmetoder. 


Personer i ledande funktioner ska vara medvetna om deras kommunikations-ansvar och om kommunikationens betydelse i ledarskapet. Det är betydelsefullt att såväl intern som extern kommunikation är planerad och kvalitetssäkrad. 

 

Kopierat från Erik Hultin Andra intressanta bloggar om: ,

 

Mary skriver polisens hemliga listor på marknaden 

 

Kulturbloggen.

 

Polisens problembild 2011 sekretessprövad version


Rikskrim årsredovisning 2007


Rikskrim årsredovisning 2008

 

Polisen Projekt Alcatraz förlängs

Polisens Budgetunderlag 2007 2009

Betänkandet Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpning

The Organized Criminal Activity Becomes Transnational

Annonser

8 Responses to Fler register löser inte metodproblemet.

 1. Josef Boberg skriver:

  Ja, jag säger då det… 😉

 2. sätter du punkt med det.. 😉

 3. Nancee skriver:

  Hello to every single one, it’s really a nice for me to pay a quick visit this website, it consists of useful Information.

 4. Lynwood skriver:

  Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I am waiting for your further write ups thank you once again.

 5. Claribel skriver:

  I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. kudos

 6. Cassie skriver:

  Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be exciting to read articles from other authors and practice a little something from other web sites.

 7. Jayson skriver:

  This is the perfect webpage for anyone who really wants to find out about this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic which has been discussed for many years. Great stuff, just excellent!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: