Vad innebär begreppet motprestation Erik Ullenhag?

Läser och blir konfunderad på begreppet motprestation i samband med att få ut sitt socialbidrag. Arbete är arbete och det får inte gå slentrian i att man hela tiden gör den som uppbär socialbidrag som problemägare.  Jag ser nämligen begreppet ‘motprestation som en sorts sponsring till näringslivet eller till kommunala och statliga förvaltningar.

Eller så är det ett utslag för nyspråk för att det ska arbetas gratis. En farlig utveckling eftersom SCB och TCO igår meddelade  att andelen betalt övertidsutag ökat med motsvarande 74000 heltidsjobb eller tre miljoner arbetstimmar per vecka. På TV sades det att detta på sikt riskerar att vi får fler som blir utbrända.

Inte heller är det så om man ‘motpresterar’ i form av oavlönad praktik så har praktikanten tillgång olika former av försäkringar. Så det måste ses över bättre. Praktik eller arbetsprövning i 6 månader är redan möjlig via AF och då får man utfyllnad via socialförvaltningen om man inte kommer upp till norm.  Att man däremot skulle kunna få tjäna 1500 kr ovanpå bidraget är däremot konstruktivt och det tycker jag är bra.

Det är även  så att de som får ta de av socialförsäkringar i denna form ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Ofta så arbetar man i triad med Försäkringskassa och Arbetsförmedling så att yttra sig så som Erik Ullenhag gör andas fördomsfullhet.  – Socialbidraget eller försörjningsstödet var aldrig tänkt för arbetsföra personer. Eller följande.  -Det är inte rimligt, anser han att invandrare och ungdomar tillåts passiviseras och fastna i bidragsberoende.

Att använda begreppet passiv ihop med bidragsberoende är en sorts alliansmantra, och blir cyniskt för det överenstämmer inte med verkligheten. Det ställs krav på dem som uppbär socialbidrag. Med påståendet  underkänner Erik Ullenhag handläggarna på två olika myndigheter och  anser dem lata.  För det är vad som sägs implicit.

Jag tror Fp skulle må bra av att se över sin politiska ‘framing’ för att inte tappa ytterligare väljare. Vad som behöver förstärkas ytterligare ihop med AF FK och socialen är hur omstartsprogrammen för strategiska livsbeslut ser ut när det kommer till klienters validering av sin situation.

Det görs ofta i tre steg och handlar om självkännedom, omvärldsinsikt och målbildsfokusering. Det är det arbetet som behöver förstärkas och som jag har förstått det, intentionerna med coachningen. En reflektionsprocess som inte bör vara längre än tre månader om den görs rätt.

4 Responses to Vad innebär begreppet motprestation Erik Ullenhag?

 1. Hrafn skriver:

  Om socialbidragstagare jobbar så behöver kommunen anställa färre vilket gör fler arbetslösa som måste jobba för socialbidrag. Inga löner, ingen semester osv. Jättebra för patricierna med en kader plebejer utan fackliga rättigheter och normal lön! FP visar sitt rätta ansikte. Ett parti för de besuttna

 2. Magnus skriver:

  Självklarty vill fp ha socialbidragstagare som kan beordras iut på diverse struntaktiviteter eller skrivas in på ”jobbbklubben” med 50 eller 100 pers samlade i en hangar på någon bakgata under krav att söka minst 20 jobb i veckan. Det där partiets sätt att trycka till de som drabbats av arbetslöshet, sjukdom eller t ex skitsnack på jobbet (kan mycket väl leda till uppsägning), vrida ut stora klyschor och samtidigt undvika att göra något alls åt problematiken är helt enkelt skamlöst. Hoppas de bombar i valet och ham,nar i opposition. Centern hamnar, förhoppningsvis, utanför riksdagen så kan vi skriva in Maudan på jobbklubben.

 3. Milla skriver:

  Folkpartiet Populisterna skräder inte orden, det är ”invandrare och ungdomar” som ”tillåts passiviseras” och därmed fastnar i bidragsberoende. Som vanligt är det socialbidragstagaren själv och slapphänta tjänstemän som inte vet att ta i med hårdhandskarna som är problemet. Ullenhag enligt vedertagen alliansformula hävdar arbetslinjen och låter antyda att socialbidragssystemet vacklar under bördan av alla dessa arbetsföra människor som borde dra sitt strå till den samhällsekonomiska stacken.

  ” – Det ska alltid löna sig att arbeta, säger Ullenhag, därför vill FP att det ska gå att tjäna 1 500 kronor utan att biståndsbedömningen ändra.”

  Men vänta nu? Vart ska dom pengarna komma från? Knappast från de ”motprestationer” som Ullenhag kräver då dessa enligt vad som beskrivs skall villkoras mot socialbidraget. Kanske genom ytterligare ett extrajobb på kvällstid?

  Av detta följer att en ”passiv” men arbetsför socialbidragstagare enligt förslaget förväntas arbeta under dagen (ex. parkarbete) förmodligen utan att omfattas av försäkringar och med en icke avtalsenlig lön samtidigt som han förutsätts söka jobb på heltid och jobba extra på McDonalds för att sno ihop sina ”extra 1500” som nådig herr Ullenhag låter honom behålla.

  Generöst? Nej. Förnedrande? Ja.

  Det enda som faktiskt får människor ur bidragsberoende är ETT RIKTIGT ARBETE MED AVTALSENLIG LÖN! Hur svårt kan det vara att förstå.

  Att motarbeta alliansen (särskilt folkpartiet) ska bli min nya hobby och allt uppslukande fritidssysselsättning fram till valet. Det värsta av allt är att jag faktiskt en gång varit medlem… Fast det är något jag skäms över idag.

  • Hej Milla tack för din kommentar och jag instämmer med det du har att säga.

   Det är ofattbart att folkpartiet inte orkar komma med en adekvat lösning är deeras största brist i dagsläget.

   Det föreligger precis som du säger och som jag skriver i inledningen att begreppet motprestation innebär att det blir en smygsponsring till kommunal verksamhet.

   Om en socialbidragstagare arbetar ska det givetvis utgå lön. I motprestera begreppet ingår också att man inte är ordentligt arbetsför.

   Jag tar mig friheten att kopiera in en del av ditt svar i mitt statusfält på facebook.

   Hoppas du får en bra dag. .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: