Vad bjuder jag på och lite mer om mig

Coca cola ska det vara annars så stämmer det.. lets talk!

Coca cola ska det vara annars så stämmer det.. lets talk!

Uppdaterad 2008 10 13  Uppdaterad 2009 01 08 uppdaterad 2009 02 11

Välkommen till Osäkerhet och Tystnandet.

Det här är en blogg som fungerar fungerade som en backup till min blogg med samma namn på sprayblog den är borta och begraven.  kanske går det att komma åt inlägg via darkwebb vad vet jag.

Samt att jag även finns på facebook så ni är välkommna att söka  upp mig och adda mig, eller lurka över mina äventyr där. Lägger ut anteckningar som är till allmän beskådan.Eller så kan ni följa mig på twitter.

Ofta handlar det om misstro kontra kontroll i det nya övervakningssamhället. Samt musik här på WP eftersom jag är en inbiten jazz och fusion samt deephouse fantast. Andra genres kommer att förekomma då musik är ett sätt för mig att bearbeta en massa gammal dynga.

Ibland handlar inläggen det om våra politikers salsatugg. Det som i finare rum kallas framing och re-framing. Jag kanske verkar barsk och vresig. Men då jag raljerar så är det med glimten i ögat. Jag har ett förflutet inom restaurang och telekomindustrin och är oerhört teknik och samhällsintresserad.

Intresserad? Leta gärna i arkivet för det finns en hel del att gräva ur.

Ni får ha överseende med att jag inte kan alla funktioner ännu. Tränar.

Kommentera gärna mina inlägg och ni får vara språkpoliser och påpeka gärna stavfel etc. Jag är även lite dyslektisk så snälla ha överseende med att det kanske ramlar bort en bokstav eller ord.

När jag är stressad  blir det fler stavfel samt fel på meningsuppbyggnaden men jag brukar gå tillbaka och korrigera mig själv. Jag har valt att inte alltid använda stavningskontroll för då glömmer jag lätt hur saker och ting stavas.

Jag vill tydliggöra att jag kommer inte att publicera påhopp som är kränkande dels för andra eller för mig.  Men jag kommer att var bitsk mot offentliga personer och politiker som jag anser inte håller måttet. Känner de sig trampade på så går det att ta kontakt med mig på tindraannette@gmail.com så lägger jag in en rättelse.

Vanlig nettetikett alltså och jag respekterar allas åsikter. Men jag publicerar vissa namn i löptext enligt nya  regler i Pul 2007 . Där det framgår att det går att hantera och skriva  personuppgifter i löpande text läs även här

All abuse kommer att anmälas.

Jag är korskopplad politiskt,  politiskt färgblind och bryr mig inte om vilken politisk grammatik som förespråkas.  Jag tycker att en bra idé säljer  sig själv.

– hoppas du hittar tillbaka för det gör mig glad.

Jag har ju blivit bloggillustrerad av Margreth Osju och i samband med det så blev jag ombedd att svara på några frågor. Jag är mamma till tvillingdöttrar som heter Felicia och Isabelle nu 18 på väg mot 19 år.

Ljuset Brinner även för Engla och Pernilla

Ljuset Brinner även för Engla och Pernilla

Vilka är dina förebilder, Tindra?
Mina döttrar Felicia och Isabelle, ”batongbrudarna”.
De har växt upp med mig delvis frånvarande men har klarat det galant. Och jag hoppas verkligen att de lever sina drömmar och får ett fint liv. Om jag kunde skulle jag plocka ner månen till dem.

Min mamma Berith alias Beja Lööv, som klarat av all den tortyrliknande behandling som psykvården erbjöd på 60talet. Och jag har alltid levt i skuggan av omgivningens rädslor över det som de har svårt att förstå. Det om något fick mig fick mig att inse att som människa måste vi måste våga stå för den man är. Och försöka att inte lyssna till omgivningen. Svårt, ensamt och tungt. Emellanåt hopplöst.

Men det politiskt korrekta är inte alltid det rätta förhållningssättet. Det blir lite tårar av hopplöshet och tungsinthet och skammen och skulden över de misstag jag gjort. Men med erfarenhet kommer visdom förhoppningsvis. Och som någon klok gumma har uttryckt det. Det är i motvind vingarna stärks. Och jag tänker inte mörka om mitt brokiga förflutna.

Det är viktigt att försöka lära sig av andras rädslor och samtidigt rannsaka sig själv. Det så, att man inte per automatik gör ställningstagande för att provocera. Men jag har på något sätt alltid haft styrkan att våga gå min egen väg, trots att det varit svårt. Jag tror bergfast på att följa sitt hjärta, även om andra tycker det känns främmande. Det har givetvis inte varit lätt, utan ibland har det självfallet kostat mer än vad det har smakat. Det är det pris som idealisten och stigfinnare ibland får betala. Men jag står för mina val och de misstag jag begått. Som individ når man ibland en punkt då man helt enkelt inte orkar slåss mer.

Men resignation är farligt och förödande

Uppväxten i Sunne,

Litet samhälle vilket gjorde att jag fick känna på lite av hur rasism och ”utanförskap” kan kännas. När jag var ung haglade glåporden som oäkting, tattare, dårhusunge, idiot mm. `

Barn fick inte leka med mig för psyksjukan kunde vara smittsam? Sådant gör att det väcks frågor hur människor kan bli så elaka. Jag var ett tänkande barn och gav mig i kast med stora frågor rörande makt och ledning redan då. Redan som sjuttonåring var jag intresserad av olika kulturer och hur strukturer påverkar positivt eller negativt.
Samhällsfrågor och statskonst har alltid varit ett av mina största intressen. Och min starkaste drivkraft är nyfikenheten och ifrågasättandet. Mitt andranamn borde nog vara varför?

Morfar

En enkel men bildad människa (skogsarbetare) som läste in folkskolan via Hermods brevskola då han blev pensionär. Han ledde studiecirklar om bl. a. värmländska diktare och var även ordförande i De Hörselskadades Riksförbund HRF och involverad i DHR här i Sunne. Morfar Bror värnade om de handikappade som inte hade det så lätt, och som liten flicka var jag med på dessa studiecirklar. Jag lärde mig mycket av de äldres, samt handikappades samtal, om poesi och det nu så uttjatade begreppet ”utanförskapet” Fröding, Dan Andersson, Ferlin. Du som är poet vet ju att dessa herrar själva levde i marginalens provinser.

Hemma talade vi alltid vardagspolitik och det blev liksom en ritual att sitta och titta på nyheter valvakor och sedan samtala och ibland gräla om det. Morfar var inte aktiv politiker men väldigt insatt och han tyckte att man hade det ansvaret i vårt demokratiska land. Som medborgare var det nästan en plikt i att bilda sig en politisk uppfattning. Det spelade ingen roll vad men man skulle delta och diskutera. Han var med under andra världskriget så det satte nog sina spår. Han upplevde transiteringar och tyskar invid värmländska gränsen och det påverkade honom starkt. Mamma föddes 1938 precis då kriget startade.

Rolf Edberg
Författare,  coach Ambassadör och en Miljövän av stora mått, Där var han något av en pionjär. Hans insiktsfullhet och hans mod att vara obekväm.

Han värnade om de unga och var av den åsikten att det de unga skall ha en chans att få komma in i de politiska finrummen och det är en åsikt jag delar i allra högsta grad. För mig har han blivit en av mina stora ikoner. Hans första bok heter Ge dem en chans. Den skrevs 1939 ett år efter min mammas födelse.

Dalai Lama
Så klart och jag har alltid dragits till den österländska filosofin, Buddhismen som bygger mycket på generositet och omtanke.

Dag Hammarskjöld,
För hans okuvlighet och hans mod att våga ta tag i de svåra frågorna. Han vek inte undan trots ibland hård kritik. Han var även en idealist som ständigt utmanade sina egna fördomar.

Jan Eliasson.
Hans insatser för freden och för den ödmjukhet han uppvisar trots den statsman han de facto är. När han är på TV  råder största möjliga tystnad koncentration och fokus. Jag suger i mig hans budskap. Sannerligen en förebild. Jag vill se mer av honom i svensk politik och hade gärna sett honom som socialdemokraternas partiordförande.

Olof Palme
För hans brinnande engagemang för orättvisor. Och att han lyfte blicken från Sverige ut mot resten av världen. Det fick mig att förstå att vi är en del av något mycket större och att vi lever i ett mycket privilegierat land. Efter hans död så slocknade något inom mig. Men när Anna Lindh mördades gjorde det att jag inte orkade engagera mig partipolitiskt, vilket jag hade tänkt.

Nu känns det som all politisk grammatik ibland är väldigt oärlig. Många väljer att bli politiker för att främja sin karriär. Det äkta engagemanget finns nog hos många men tyvärr, det har blivit för mycket rävspel och affärer som förtar lusten och det äkta i att brinna för något.

Selma Lagerlöf

Måste ju ta med henne eftersom hon inte bara var författare. Hon var även lärarinna och en skicklig pedagog. En kvinna som värnade dem som inte kanske hade det så bra. Den damen drog sig inte för att ibland lära en och annan kommunpolitiker att veta hut. Hon arbetade även b.la med fredsfrågor. I år är det ju 150 år sedan hon föddes så det skall vi fira

Hon var en barsk tant, men rättvis. Många vet inte att hon i tysthet hjälpte okända konstnärer eller blivande författare med att skaffa pengar genom att skriva till olika instanser och be om gåvor för att hjälpa dem. Hon var ju fattig ett tag innan hon slog igenom.   Jag upplever henne som ganska egensinnig, humoristisk och en feminist! Hennes berättelser har alltid en underton och det handlar om ”övergivenheten” då man lever i marginalen och fördomar hur det såg ut på den tiden. Jag vet inte om du läst henne men jag tycker du börja med Gösta Berlings saga. Den är underbar.

Vad skulle du vilja säga till dagens föräldrar?

Till dagens föräldrar vill jag säga att vi vuxna måste bli bättre förebilder. Vi måste bli bättre på att lyssna på de unga och börja behandla dem utifrån ett vuxen-vuxen perspektiv. I det ingår även att det blir konsekvenser av en felaktig handling. Vi måste sluta upp med värderingssjukan och inte alltid döma och fördöma. Idag pågår ett assymetriskt moraliserande som är förödande. Samhället måste ge människor en ärlig chans att få komma tillbaka om de begår fel etc. Bort med det snövita och in med mer av svarta svanar skratt. Mångfald på alla plan inte bara etnisk är berikande och vi måste lära oss att samtala om det som vi ofta inte väljer att samtala om.

Vi måste bli bättre att erkänna då vi som vuxna gör fel mot barnen och i övriga samhället. Vi vuxna måste vara öppet självkritiska i vår dialog med dem. Vi måste lära oss skilja på den orätta handlingen en människa gör och personen bakom och att man kan bara göra sitt bästa utifrån det man förstår.

För att i sanning kunna hjälpa en annan måste jag förstå mer än han. Men först och främst måste jag förstå det han förstår. Så länge jag inte gör det hjälper det honom inte alls att jag förstår mer .
(Sören Kierkegaard)

Mitt Credo:
Bakom varje orätt handling finns en historia.

Eller Rolf Edbergs.
Det förgågna kan observeras, framtiden bara skapas.

20 Responses to Vad bjuder jag på och lite mer om mig

 1. Maria Johansson skriver:

  Hej!
  Läser en biografi om Cornelis Vreeswijk och upptäckte att han jobbat på psyket. Och att man under 60-talet ”behandlat” människor med insulinchocker. Hittade den här sidan när jag gick ut på nätet för att kolla upp det hela. Jag är diabetiker och vet vad en insulinkänning är. Det är ren och skär tortyr att medvetet ge människor en insulinchock, detta kan bara liknas vid vad nazisterna gjorde i koncentrationslägrena. Det måste fortfarande finnas personal från den här tiden som jobbar kvar, längre sedan är det inte. De borde fråntas sina jobb och dömas för brott mot mänskligheten!

 2. Tobias skriver:

  Hej Tindra!
  Blir tårögd när man läser om din uppväxt och hur folk behandlar människor som inte uppfyller normen. Kan tänka mig att det måste ha varit ett helvete på 60-talet för personer med psykiskahandikapp.

  Som du kanske kommer ihåg så har min son autism och trots att det nu är 2008 så märker man folks blickar, miner och diverse övriga reaktioner när han gör något som inte riktigt faller inom ”normalitetensramar”. Självfallet går det inte att jämföra med 60-talet men det är fortfarande ett stort problem.

  Hoppas du fortsätter skriva dina bloggar

  Mvh
  Tobias

 3. Hej Tobias

  – jag förstår den utsatthet och det godtycke som ni blir utsatt för och jag blir trött på den bristande toleransen mot denna typ av handikapp. Tobias med familj jag kommer aldrig att sluta skriva eller bry mig om den här problematiken. Var så säker. Rädslan och tystnaden har gått över styr..

  Må gott och var rädd om dig. och tack för kommentaren.
  Lev väl och var rädda om er..

 4. Karin Blick skriver:

  Hej min vän,

  Äntligen har jag tagit mig tid att läsa lite av det du skriver. Jag tycker du är en enastående person och jag avundas ditt engagemang. Kör hårt och ge dem vad de tål dessa politiker som behöver ruskas om i sina ”palats”.
  Kram på dig och blogga på.
  Karin

 5. Hej Karin

  Tack för de fina orden
  . Gjorde mig mycket glad. Ja du vet en gör så gött en kan.

  Vissa inom politikerskrået behöver förstå att accountability är ingenting som kan överlåtas åt andra än självet. Det handlar om strukturer och att kunna stå för de värderingar som man i grunden har. Att kunna redovisa de överväganden man gör under tiden man gör ett ställningstagande. Självklart menar jag inte att framtida konsekvenser tillfullo kan upptäckas. Men vissa scenarios ska tas med under övervägandet. Bra som dåliga. Att bara redovisa ”to make accountable” håller alltså inte i längden. Ansvarskompetensen måste alltså utvidgas.

  Överensstämmer inte dessa värderingar med det som kallas ledningen eller överheten inom partiet eller någon annanstans så blir det hyckleri eller kommunikativa paradoxer!

  Sköt om dig! Vi hörs..

 6. Felicia skriver:

  Ar inte jag din foreblid? tycker jag att att du borde skriva upp mamma. Batongbrudarna.

 7. @Felicia, Klart du är min förebild. Och jag tar genast åt mig av kritiken. Det kommer att ändras direkt. Bra att du sa till! Uppskattas!

  Hoppas du har det bra,over there 😀 !
  Så här säger Felicia i Chatter om sin drömresa som slagit in.

  Många drömmer om att få åka iväg som utbytesstudent, och för en del slår detta in. Chatter har träffat Felicia Broström, 16 år, som har fått möjligheten att plugga i USA under ett år.

  Resan till USA är ett stort steg för Felicia, som hoppas att bli mer självständig efter ett år i USA. Felicia Broström har länge önskat att få bli utbytesstudent. Nu har hennes dröm blivit verklighet. I somras åkte hon, men innan dess fick Chatter en pratstund med henne.

  Felicia har varit i USA flera gånger och är helt fascinerad av landet och människorna där.
  – De är mycket snällare och är mer öppna mot främlingar, och inte så snabba med att döma folk som vi har en tendens att göra i Sverige.

  Hon berättar att hon vill bli mer självständig och därmed mogna mer genom att vara utbytesstudent. Hon hoppas också att få träffa en massa nya vänner och testa nya roliga saker

  (Källa NWT chattersidan article68166.ece)

  .

 8. Sandström skriver:

  Glädjande att läsa din blogg. Det engagemang du har pga din erfarenhet behövs, så fortsätt beskriva och formulera dig. Boktips ” Galenskapens förförelse. Om psykosens väsen” av Edward (eller Edgar) M. Podwoll, utgiven av Natur och Kultur, i Sverige på 90-talet tror jag. (Förord av psykiatriprofessor Johan Cullberg, vars bror konstnären Erland Cullberg har en shcizofrenidiagnos, om jag fattat rätt). Bör finnas på bibliotek, annars kanske på antikvariat. Ger en genomtänkt överblick på hur psykiatrisk vård sett och ser ut i väst (kanske främst i USA eftersom författaren är amerikan, men troligen har den svenska psykiatriska vården snarare influerats därifrån än tvärtom).

  Hälsningar C.J.

  • Tack för kommentaren Sandström

   Vad roligt att du hittade till mig. Och tack för tipsen. Mycket bra eftersom frågan ang personlig integritet och de med psykiska funktionshinder är något jag gärna skriver om. Och dessa lag förslag går tyvärr in i varandra mer och mer.

   Mediesverige har på något sätt fått för sig att ytterligare stigmatisera de med annorlunda o och skörare personlighetsorganisationer än vad som är nödvändigt.

   Att vi ska vara observanta på dem med de alltför extrema psykiska handikappen och våld och vanföreställningar det begriper jag, och det är en självklarhet. Men det ska göras av dem som är bäst lämpade att ta sig an denna grannlaga uppgift.

   -jag väntar på den dagen en väletablerad psykiatiker går emot experter som Ulf Åsgård och andra som gärna ”fnaskar” och yttrar sig ospänstigt om psykopater, sociopater, aspergare, paranoida schizofrena och borderline personlighetsorganisationer.

   Det är viktigt att få till någon sortsbalans i rapporteringen ang dessa sjukdomstillstånd. Hur ska de klienter/patienter som håller på att bygga upp tillit till sin vårdare/vårdgrupp/kontaktperson/läkare på ex rättpsykiatrisk klinik eller en vanlig psykiatrisk klinik våga känna någon sorts tilltro och mod samt tillförsikt att vilja gå in i en behandlande åtgärd. Prognoserna för dem med denna typ av psykiska handikapp är ofta inte god om det ens görs någon prognos. Dessutom är det oerhört svårt att få en second opinion om diagnos satts och den är felaktig.

   Det är mycket mycket sällan någon orkar gå igenom en ny utredning och om resultat av psykologisk screening ens ifrågasätts av anhörig eller utpekad kontaktperson.

   Hur ska dessa diagnostiserade ens vilja komma i närheten av att sona eller komma tillrätta med sin eller erkänna ev. brottslighet eller vanföreställningar och våldsamheter. Det är inte så att alla av dem är analfabeter.

   Jag skriver så här för det verkar som om vissa läkare/professorer och ytligt insatta inom krimonologi (inte Leif GW dock men andra)har klippkort och tolkningsföreträde att profilera och skrämma en stor andel människor genom sina ibland ogenomtänkta yttranden eter eller prasselmedia.

   Brotten begågna av människor med dessa symptom innebär inte att det urskillningslöst ska idkas ”skallgång” genom integritetskränkande lagstiftningar stup i kvarten. Eller att snaskiga solkiga och stigmatiserande reportage ska skrivas av okunniga samt fördomsfulla journalister. Det måste finnas gränser för denna sorts vältrande.

   Ytterligare boktips som jag rekommenderar är; Tokfursten och den Zebrarandiga pudelkärnan. Intressanta böcker, eller jag fann dem det då jag läste dem.

   Jag skulle vilja se någon etablerad offentlig person bli screenad av en Big Five, Giant samt Dsm IV eller 5. Bygga med klossar skruva skruvar för att kolla finmotorik etc.

   Bli utfrågad om sin allmänbildning med rena nonsensfrågor. Jag skulle vilja se den psykologiska utvärderingen och den skriftliga biografiska rapporten från de observationerna. I sjukhusjournaler och daganteckningar är det tydligen fritt att vara lite kränkande då man beskriver sitt möte med en patient /klient.

   ett undersökande reportage kunde även genomföra en Roschar test, Bläckplumpstester och en intelligenstest ala Stanford Binet eller en Wechsler Adult Intelligence Scale.

   Det skulle vara synnerligen intressant att se hur väl de klarar sig med den typen av screening och om de skulle klara en P7a

 9. Sandström skriver:

  Hej igen!

  Tack för svaret, och uppmärksammandet av det per mail. Jag kan tillägga att Powoll dedicerar sin bok (Galenskapens förförelse. Om psykosens väsen) som följer :

  Till Chögyam Trungpa, Rinpoche
  som aldrig förlorade hoppet om någon
  och Candace
  som aldrig förlorade hoppet om mig

  Chögyam Trungpa var en tibetansk-buddhistisk meditationsmästare vilken som ung (tonåring tror jag) flydde Tibet när Kinas invasion blev mer påtagligt definitiv, han hamnade i tur och ordning i Indien, England, USA, och slutligen Kanada. I USA fick han ett större antal elever, och med dem startade han Naropa Istitutet, USA:s första buddhistiska college. Podwoll var (eller är?) verksam där, en del av det han arbetade med i anslutning till Naropa-Institutet beskrivs i sista delen av boken. Winhorse-projektet, där man arbetade (-ar?) med terapeutiska hushåll.

  I Sverige (Stockholm) finns en grupp som utgår ifrån den undervisning som Trungpa drog igång både i USA och Kanada, man har regelbundet en del olika kurser, dels i mer grundläggande meditation (vecko-, endags-,helgkurser), dels med olika andra inriktningar. Nyligen flyttade en kvinna som utbildats på Naropa-institutet till Sverige, hon håller förmodligen i en del kurser (hon har delvis tränats i en terapeutisk form som kallas Authentic Movement, vilken jag själv tränat under en femveckorskurs på en dansutbildning jag för länge sedan gick, mycket bra medvetandegörande träning, om man har en bra lärare, vilket vi hade, och klarar av att delta i just den typen av träning). Googla på Shambala Stockholm om du skulle vilja undersöka om kurserna är av intresse för dig eller någon annan. Eller fråga mig.

  I övrigt hittade jag följande länk, när jag letade julklappsbok till min syster. Jag läste boken ”Rädda Ofelia” omkring 2000, då rekommenderad av 23-årig tjej, och insåg nu att den kunde vara en bra julklappsbok (med tanke på min systerdotter). Fick i sökandet efter författarnamn (som jag hade glömt) och titel fatt i denna länk, där det stod en del annat tänkvärt, vilket fler som eventuellt hittar till denna sida kanske kan ha nytta av. ”Rädda Ofelia” finns översatt till svenska och borde finnas på biblioteket. Fixar man engelskan går det att hitta köp-ex via länken. Författaren har skrivit cirk fyra böcker till efter Ofeliaboken, med andra ingångar till
  det som är Mary Piphers specialområden, psykologi och antropologi.
  LÄNKEN TILL EN INTERJU MED MARY PIPHER:
  http://www.tompeters.com/cool_friends/content.php?note=009346.php

  God Fortsättning & Gott Nytt År!

  Hälsningar C.J.

 10. Sandström skriver:

  Hej igen!

  Kom på en lite annan ingång till detta med att närma sig det mänskliga psyket.
  Könner du till teaterregssören Suzanne Osten? (Tidigare verksam på Unga Klara på Stockholms Stadsteater, och mig veterligen fortfarande verksam på dramatiska insitutet/DI). Hon satte upp pjäsen ”Flickan, mamman och soporna” (tror jag minns pjästiteln rätt) på Unga Klara, vars innehåll troligen delvis hämtade sitt innehåll från hennes egen erfarenhet av att växa upp med en konstnärlig och tidvis psykotisk mor. Osten har i sin teaterveksamhet bland annat inspirerats av en Keith Johnston (vad jag fattat), se bifogad Wikipedialänk om honom. Han började testa med att arbeta med improvisation och Osten liksom resten av teaterSverige (min gissning)) har nog delvis den vägen blivit influerade att börja arbeta med improvisation den vägen (själv har jag för länge sedan testat olika sätt att arbeta med improvisation via dansträning). Detta är bara ett infall till när jag ändå är igång (och kanske på rätt spår), då jag läst Johnston-boken för ett antal år sedan (finns på biblioteket), tyckte den var INSPIRERANDE, så jag passar på att tipsa om den också. För den som har intresse finns lite direkt-information om Johnston själv via denna Wikipedialänk:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Keith_Johnstone

  Som sagt, Gott Nytt!
  C.J.

 11. Vi skriver om varandra här.. skrattar..

  Vi kostar väl på oss och lägger även till en dansk doktorsavhandling då ang musikterapi mot schizofrena.

  Klicka för att komma åt TorbenM.pdf

  Johan Cullberg tycker jag mycket om och jag försöker läsa det han skrivit då jag hinner.. Och Jag har hört om susanne Osten också.

  Clarence Craaford är en annan person som tar tag i tillitsproblematiken hos sköra människor med borderline problematik på en mänskligt sätt och är inte helt intoktrinerad av Skinnerboxar och herr Otto Kernberg rigida begreppsvärld.

  Gott nytt år till dig också och tack för dina tillägg

 12. Sandström skriver:

  Apropå kvinnor (med flera) med diverse problem.
  Jag hittade denna sedan 1933 döda dam på en an svensk wikipedialänk, när jag sökte på länken samfrimureri:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Annie_Besant
  Annie Besant

  Annie Besant, född 1 oktober 1847 i London, England, död 20 september 1933 i Adyar, Indien, var en brittisk teosof. Hennes fritänkande åsikter ledde till att hon och hennes make separerade 1873. Hon anslöt sig till den radikale ateisten Charles Bradlaugh och de socialistiska Fabianerna. Besant och Bradlaugh publicerade en avhandling, där de förespråkade födelsekontroll, varpå de åtalades och Besant förlorade vårdnaden om sin dotter.

  1889 blev hon anhängare till Madame Blavatsky. Därefter föreläste hon om teosofi. Hon stödde Indiens frigörelse och 1917 blev hon ordförande för Hindu National Congress.

  Se även

  * Samfrimureri

  Externa länkar

  * spartacus schoolnet
  * Historic Figures

  MIN KOMMENTAR:
  De har inte haft det helt lätt de som genom historien försökt tänka till ifråga om hur man kanske kan bidra till förbättra samhället. Födelsekontroll kan ju då tyckas vara en logisk ände att börja i. Men det tydligen ansåg inte de som såg till att Besant förlorade vårdnaden om sin dotter ens att man fick tänka tanken fullt ut (avhandlingen).

 13. Cherie Höghberg skriver:

  HAR LÄST OCH ”TAGIT DEL” AV MÅNGA ORD/UT-TRYCK/MENINGAR FRÅN MÅNGA OLIKA DATUM/ÅR!

 14. Maria Gustafsson skriver:

  Hej,

  Läser och förundras över livet i dina ord. Starkt och modigt. Gör ont att läsa.
  Bra att vi twittrar, annars hade det nog tagit mig längre tid att hitta dig.

  Kramar Maria på MIKU
  (mikumaria)

 15. Tack för din fina kommentar Maria ja det är kul att vi twittrar och berättelserna slutar inte här.

  Finns mycket att dela med sig av i någon form När en människa gör sådana erfarenheter den s.k förtrogenhetskunskapen är det ett bra komplement till teoriansatser i folkbildande syfte. Att bilda opinion och ny omriktande politik handlar ”Kurage” och att riva ”misstrons Murar” (Dag Hammarskjöld”)

  Jag hade en blogg med mycket större trafik på spray tidigare. Väntar bara på att allt ska lugna ner sig lite och att det blir klart med mamma. Sedan så blir det mera djuplodande bloggande. Nöjer mig med 140 tecken och facebook än så länge och ett enstaka inlägg här då och då.

 16. Jan Sjöberg skriver:

  Hej härliga människa. Du är ett härligt brus i cyberrymden.
  Hälsning och kram från,
  Janne uti Sjöstaden.

 17. Hej Jan hoppas solen lyser på dig. Och vi fortsätter höras både här och där. 🙂

 18. Jan sjöberg skriver:

  Japp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: